Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Dieta cu supă de varză

Dieta cu supă de varză

Vrei să slăbești rapid câteva kilograme? Încearcă dieta cu supă de varză, care promite să te scape într-o singură săptămână de 3 kilograme.

Supa de varză este un tovarăș de nădejde în eforturile de a-ți recăpăta/păstra silueta. De ce? Are o densitate calorică scăzută: un bol de supă îți oferă doar 100 de calorii. Cu condiția, desigur, să nu-i adaugi smântână, iaurt și să n-o mănânci cu pâine. Și asta nu-i tot: pe lângă faptul că are puține calorii, grație abundenței de fibre, este sățioasă și potolește foamea pentru un interval lung de timp, ceea ce te ajută să reduci aportul zilnic de calorii. În plus, supa de varză este un excelent mijloc de detoxificare a organismului, întrucât stimulează diureza și oferă numeroși nutrienți: apă, fibre, vitamine și minerale, antioxidanți. Astfel, urmând regimul de slăbit cu supă, nu există riscul să apară carențe de vitamine sau minerale, cum se întâmplă în cazul altor diete.

Un cocteil de vitamine

Iarna este un anotimp sărac în soare, fructe și legume… Varza e însă prezentă în toate piețele și supermarketurile. Zeci de ani această legumă a fost aliment de bază în sezonul rece, fiind ușor de cultivat. Astăzi nu mai e atât de apreciată în bucătăria autohtonă, probabil pentru că am uitat ce ne-au tot repetat bunicile, și anume că varza este doctorul săracilor. Și aveau mare dreptate.

Pe lângă faptul că e ieftină, o găsim ușor și are puține calorii, varza e înzestrată cu calități nutritive și terapeutice de excepție. Este una dintre cele mai bogate legume în vitamina K, esențială în procesul de coagulare a sângelui. De asemenea, ne oferă cantități apreciabile de vitamina C, campioana imunității, fier, indispensabil formării globulelor roșii, dar și mangan și vitaminele A, E, B1, B6, B9.

Varza are unele substanțe speciale, precum compușii sulfurați și vitamina U (foarte rară în alimente), care împiedică dezvoltarea tumorilor. Numeroase studii au scos la iveală că un consum ridicat de crucifere, în special de varză, reduce semnificativ riscul apariției unor cancere. Vitamina U, pe lângă efectele ei de protecție împotriva cancerului, are și proprietăți antiulceroase: calmează durerile și favorizează cicatrizarea mucoasei gastrice/duodenale și acționează benefic și împotriva gastritei, arsurilor de stomac, regurgitațiilor, dispepsiei hepatobiliare.

Vestea bună este că toate aceste substanțe minunate se regăsesc în supă, nu doar în varza crudă sau fiartă ușor la aburi.

Dieta cu supă de varză

Dieta presupune ca timp de o săptămână să mănânci supă de varză la fiece masă, inclusiv la micul dejun, în ce cantitate dorești.

* În primele patru zile ale dietei, ai voie să mănânci, în afară de supă de varză, doar legume fierte și 1-2 fructe. Stai departe de banane, struguri, fasole boabe, mazăre, cartofi, băuturi îndulcite, care sunt prea bogate în zaharuri și te-ar împiedica să slăbești.

* În zilele a cincea și a șasea de regim, poți include în meniu, în plus față de supa de varză, puțină carne de pui, de vită sau de pește (o porție de 100-120 g) și 1-2 linguri de brânză de vaci degresată.

* Într-a 7-a zi, în afară de supă, ai undă verde la o porție de orez integral și legume fierte.

Cât slăbești

Această dietă are avantajul rezultatelor rapide. Dacă nu trișezi, în cele șapte zile de regim poți slăbi între 3 și 4 kg, iar dacă organismul tău a reținut multă apă în exces, nu este exclus să vezi acul cântarului coborând cu 5-6 kg. Vrei să slăbești mai mult de-atât? Poți prelungi dieta cu încă maximum o săptămână. Ulterior însă, reia regimul doar după ce faci pauză 6-8 săptămâni. 

Reține un aspect valabil de altfel în orice dietă: după ce revii la alimentația obișnuită, cel mai probabil vei recupera mare parte din kilogramele pierdute dacă n-ai grijă să excluzi din meniu „vinovații“ care te îngrașă (dulciuri, pâine, pizza, paste făinoase, cartofi, grăsimi).

Cura cu salată de varză

Dacă vrei nu doar să slăbești, ci și să profiți de efectele terapeutice ale verzei, urmează o cură cu acest aliment: timp de 10-20 de zile mănâncă zilnic cel puțin 300 g de salată de varză. În perioada curei, exclude din meniu alimentele procesate, prăjelile, dulciurile, alcoolul. Cura cu varză ajută la refacerea celulelor hepatice, detoxifică organismul, favorizează pierderea kilogramelor excedentare, inhibă sau chiar provoacă remisia polipilor intestinali și a unor tumori, combate surmenajul fizic și intelectual, alină simptomele neplăcute ale menopauzei prin îmbunătățirea secreției estrogenilor, grăbește vindecarea infecțiilor respiratorii.

Sucul de varză, obținut prin stoarcerea frunzelor cu storcătorul, este un tratament eficient împotriva ulcerului gastroduodenal: se ține o cură de zece zile, timp în care se bea un litru de suc proaspăt, în 2-3 prize pe parcursul zilei.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.42/26.10.2017
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns