Esti aici

Dieta japoneza

Orezul si sushi (carne cruda de peste) sunt mancarurile specifice japonezilor. Pentru prepararea rulourilor de sushi, se folosesc foi de alge marine uscate si presate.

Pe langa toate acestea, japonezii consuma icre, fructe de mare, dar si hrean, ghimbir murat, avocado, castravete, sparanghel, ceapa verde, dovlecel, telina si susan.

Regim de viata nipon

Supa-crema din legume, carne de pui ori porc, putin perpelita prin foc, sau peste crud taiat in bucati mici, multe legume crude sau putin oparite (crocante) si o portie generoasa de orez racit, cam asta este masa unui japonez. Sosurile de soia, otet sau stridii dau gust orezului si iau din asprimea carnii.

La fel, condimentele iuti. Pasta de fasole boabe sau branza de vaca – acestea sunt alte alimente pe care japonezii le consuma din cand in cand.

Pestele folosit crud trebuie sa fie proaspat şi de o foarte buna calitate. Aspectul, mirosul şi consistenta carnii sunt principalele criterii folosite la alegerea pestelui.

De ce nu se ingrasa?

Pestele are grasimi bune – acizi grasi omega 3, benefici pentru inima, iar pestele crud este usor digerabil. In acelasi timp, aduce un aport substantial de proteine.

Orezul fara grasimi nu ingrasa – in schimb, aduce organismului carbohidratii de care are nevoie si satietate de lunga durata. Legumele si fructele consumate crude sau foarte putin prelucrate termic asigura vitaminele si mineralele necesare, fara sa incarce masa de calorii.

Condimentele iuti stimuleaza arderile. La fel, ceaiul verde este un ingredient important al dietei zilnice, care ii ajuta sa-si pastreze silueta.

 

Trucuri de slabit

Daca vrei sa reduci din caloriile regimului japonez, inlocuieste somonul, care este un peste bogat in calorii, cu unul mai slab, cum ar fi dorada (de doua ori mai slaba decat somonul), tonul-rosu, bibanul, stiuca, scrumbia, macroul, calcanul.

Slabeste in stil japonez – 3 zile, 3 kilograme mai putin

  • Ziua 1 – mananca toata ziua numai orez fiert si racit. Poti adauga putina zeama de lamaie sau un mar ras.
  • Ziua 2 – consuma doar peste toata ziua, fiert sau la gratar, fara sare sau alte ingrediente.
  • Ziua 3 – consuma din nou orez, la fel ca in prima zi.

In toate cele trei zile, bea multe lichide, apa sau ceai.

Evita…

Sa fierbi foarte mult legumele si carnea, branza grasa de vaca, fasolea batuta si berea. Atentie la sosul de soia si wasabi (pasta de hrean)! Acestea nu au multe calorii, dar contin multa sare. Ideal este sa alegi ori pe unul, ori pe celalalt.

  • O masa echilibrata – peste fiert sau la gratar, salata de varza cruda sau alge cu somon, orez salbatic fiert. Ca desert, fructe crude.
  • La restaurant – sushi cu ghimbir sau salata cu legume si orez ori somon cu legume la gratar.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns