Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Dieta la birou. Regulile esentiale

Dieta la birou. Regulile esentiale

Alimentația sănătoasă este obiectivul multora dintre noi, însă a mânca sănătos la birou este uneori foarte dificil – mult de lucru, orar prelungit, situații neașteptate, întâlniri interminabile. Iată care sunt regulile de bază pentru dieta la birou.

Potrivit specialiștilor în nutriție, pentru a putea fi consecvenți în ceea ce privește alimentația echilibrată trebuie să planificăm din timp ceea ce vom consuma la serviciu și, mai ales, gustările pe care le vom lua în cazul în care situația iese de sub control și nu ajungem să mâncăm clasica salată de ton sau de pui.

Primul punct important din strategia unei alimentații echilibrate este micul dejun. Această masă este esențială pentru că furnizează nutrienții necesari pentru primele ore ale zilei (care sunt de obicei și cele mai solicitante) și ajută la controlul și menținerea greutății corporale (datorită prevenirii hipoglicemiei și alimentației emoționale implicate de aceasta).

Prânzul devine de cele mai multe ori lipsit de prioritate atunci când suntem la serviciu. De obicei, prânzul se amână foarte mult, de cele mai multe ori se instalează senzația de foame foarte puternică și atunci tendința este de a face alegeri culinare nesănătoase: fast food, dulciuri, cipsuri, produse rafinate de panificație.De aici apar kilogramele în plus, balonarea, constipațiea, nervozitatea și incapacitatea de aconcentrare și stresul.

Un prânz sănătos este posibil și foarte ușor de atins, dacă mesele luate la birou sunt planificate încă din ziua anterioară. De exemplu, la cină se poate găti o porție suplimentară, care poate fi împachetată chiar după masa de seară și astfel problema prânzului este rezolvată. Dacă nu e timp de ieșit la restaurantul din apropiere, atunci sertarul biroului trebuie să fie aprovizionat corespunzător și să furnizeze gustarea rapidă și sănătoasă atât de necesară: conserva de fructe (dietetică), fructe uscate (maxim 100 g), biscuiți din graham dietetici (fără sare și zahăr), nuci, alune de pădure sau conservă de ton în suc propriu. Dacă există un frigider în birou, iaurtul degresat, brânza, salata de fructe, fructele proaspete, sucul proaspăt de fructe sau de roșii pot fi o soluții pentru o gustare rapidă.

Nu trebuie așteptat însă până când foamea se instalează și tentațiile culinare sunt mai mari decât voința noastră. În acest fel ai șanse să-ți menții greutatea corporale în limitele normale, sunt previnite afecțiunile cronice (cancer, diabet, boli cardiovasculare) și te vei simți în formă.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comments

comments

Lasă un răspuns