Esti aici

Dieta Ornish

Combinată cu mișcare, meditație și dorința de a trăi sănătos, această dietă cu un conținut scăzut de grăsimi dă rezultate după nici două săptămâni, fără să pui la loc nici un gram!

Medicul american Dean Ornish a ajuns faimos găsind o soluție ca bolile de inimă să nu mai fie tratate prin intervenție chirurgicală sau medicamente. Dieta alcătuită de el permite activarea mecanismului natural de ardere a grăsimilor cu un nivel ridicat de eficiență. În cartea sa „Mănâncă mai mult, cântărește mai puțin“, doctorul promite îmbunătățirea vieții și tratarea unor probleme precum colesterolul mare sau hipertensiunea.

Principiile dietei

Regula numărul unu controlează prezența grăsimilor în alimentație. Astfel, acestea trebuie să reprezinte maximum 10% din aportul caloric (la 2.000 de calorii, grăsimea trebuie să însemne 200 de calorii – aproximativ 22 g pe zi (două linguri cu ulei de măsline). Iată și celelalte reguli:

  • Carbohidrații complecși să însemne 70-75% din calorii.
  • Proteinele să nu depășească 20% din totalul caloriilor consumate zilnic.
  • Colesterolul să nu fie mai mult de 5 mg pe zi.
  • Se permite doar consumul de fructe, cereale integrale, verdețuri, leguminoase (mazăre, fasole).
  • Sunt interzise carnea roșie (sunt permise carnea de pește oceanic și pieptul de pasăre fără piele), ouăle (excepție face albușul), lactatele (cu excepția laptelui și iaurtului degresate), uleiurile, nucile, semințele (permise în cantități extrem de mici).
  • Cafeaua, zahărul și sarea sunt excluse cu desăvârșire.
  • Produsele procesate nu au ce să caute în această dietă.
  • Alcoolul este permis, dar cu moderație.

Cum funcționează

Conținutul ridicat de fibre al acestei diete încetinește absorbția alimentelor și astfel insulina se eliberează treptat, ceea ce menține constant nivelul zahărului în sânge. Slăbirea este activată conform următorului mecanism: organismul are nevoie de carburant și începe să consume energie din rezervele de grăsimi. Astfel, ai și beneficii nutritive, și un metabolism alert, care te face să pierzi rapid kilogramele în exces (statisticile arată pierderi medii de 10 kg într-un an și menținerea greutății chiar și după cinci ani). În plus, combini alimentele din listă după cum vrei, dar dieta nu funcționează ca la carte în lipsa exercițiului fizic (30 de minute pe zi sau câte o oră de trei ori pe săptămână). De ajutor sunt meditația, masajul, yoga. Și, desigur, multă voință.

Avantaje și dezavantaje

Principalul atu este lipsa grăsimilor, care are ca scop final reducerea excesului ponderal. Ai meniul flexibil și nu ești nevoită să numeri caloriile, deci poți mânca oricât și oricând până ce te simți sătulă, cu condiția să respecți principiile de bază. Dezavantajele pot părea mai multe, în special dacă ți-e greu să te desprinzi de anumite inerții: carnivorelor le este foarte greu să țină această dietă, iar gurmandele vor flămânzi într-o primă fază, până se obișnuiesc. Este, astfel, o dietă dificilă pentru mulți, dat fiind conținutul extrem de mic de grăsimi. Cu toate astea, eliminarea cărnii nu ar trebui să fie o problemă, mai ales dacă încerci să compensezi mineralele și vitaminele cu cele din fructe și legume proaspete. Vestea bună este că, dacă aplici principiile și după ce termini dieta, obiceiurile îți vor menține o greutate constantă tot restul vieții.

Ce mănânci

Iată un model de meniu pe care să îl adaptezi în funcție de preferințe:

Mic dejun

  • omletă din două albușuri
  • 1 felie de pepene sau
  • 50 g fructe de pădure
  • 100 ml lapte degresat (adaugă cacao dacă îți place)
  • 1 felie de pâine integrală
  • ceai

Prânz

  • 300 ml supă de roșii (pregătite la abur, apoi mixate) sau supă de linte
  • 150 g orez brun fiert la abur cu 5 creveți sau 150 g paste din grâu integral cu legume
  • 1 felie de prăjitură din ovăz și piersici

Gustare

  • 2 pătrățele de ciocolată neagră
  • 3 caise
  • 10 migdale crude
  • 100 g iaurt degresat

Cină

  • 85 g somon cu 200 g de salată verde, porumb dulce, fasole, roșii cu o felie de pâine din mălai sau 100 g de lasagna cu spanac
  • fructe la discreție

Articol preluat din ediția de septembrie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto:  Fotolia


Lasă un răspuns

Sus