Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Dietă pentru sănătatea Pământului

Dietă pentru sănătatea Pământului

Dietă pentru sanatatea Pamantului – În ultimii ani, tot mai mult, se pune accent pe importanța regimurilor alimentare vegetariene și vegane. Ele accentuează beneficiile aduse sănătății și calității vieții. Recent, avocații renunțării la consumul de carne adaugă un element important: o dietă fără carne te salvează nu doar pe tine, ci întreaga planetă.

Consumul de carne face parte din moștenirea culturală a omenirii. De fapt, stilul alimentar omnivor se pare că a dus la evoluția creierului, așa cum îl cunoaștem astăzi. Oamenii de știință se întreabă acum dacă mai avem nevoie de așa de multă carne sau dacă, într-adevăr, strămoșii noștri consumau la fel de multă carne ca noi azi. Chiar dacă vânătorii din vechime supraviețuiau iernilor aspre doar datorită cărnii, în timpul verii dieta lor era mai bogată în fructe și plante. În plus, viața activă fizic cerea un consum energetic mare, care putea fi acoperit mai ușor cu ajutorul cărnii. Astăzi, majoritatea oamenilor trăiesc și muncesc confortabil în birouri, fără a face efort fizic intens. Totuși, consumă cantități uriașe de carne.

Pentru tine și pentru planetă

Oricare ar fi motivele pentru care te gândești la o dietă, consumul unor cantități mai reduse de carne este recomandat de toți medicii și nutriționiștii. Flexitarienii nu renunță complet, dar consumă carne rar. Veganii nu se ating de așa ceva. Unul dintre motivele ultimilor ani este că, prin renunțarea la carne, contribuim la creșterea calității vieții pe planetă. Iată cum:

5 motive serioase

Combaterea foametei în lume

Există suficiente plante în lume pentru a hrăni întreaga populație a globului. Și atunci de ce există foamete? Consumul de carne înseamnă folosirea ineficientă a cerealelor. Mai mult de 70% din recolta de cereale din lume este folosită pentru hrănirea miliardelor de animale ucise în fiecare an. Foametea din lume nu este o problemă a resurselor limitate, ci a proastei lor distribuiri. Dacă nu am crește atât de multe animale pentru a le ucide, ci am folosi grâul, soia și porumbul pentru a pune capăt foametei, lumea ar fi azi un loc mai bun.

2. Stoparea schimbărilor climatice

Creșterea animalelor, arată un raport al Națiunilor Unite, contribuie mai mult la sporirea nivelului gazelor de seră decât toate mijloacele de transport pe bază de combustibili fosili. Uciderea animalelor eliberează în aer metan și nitrați, iar metanul este de 25 de ori mai dăunător mediului înconjurător decât dioxidul de carbon.

3. Prevenirea unei crize a apei

Poate că noi nu simțim asta, dar multe zone ale lumii se confruntă cu o criză a apei potabile. Astăzi, o persoană din nouă nu are acces la apă curată. Mai mult, 70% din apa dulce de pe pământ este consumată de animale. Un calcul simplu arată că reducerea consumului de carne duce la scăderea numărului de animale din ferme și deci la economisirea acestei resurse esențiale pentru viața pe pământ: apa.

4. Vindecarea „bolilor Vestului”

Un studiu amplu și foarte bine documentat, „The China Study”, al profesorului T. Colin Campbell, arată relația dintre mâncare și sănătate. După o cercetare de 20 de ani, el arată că în țările unde majoritatea populației are un regim alimentar bazat pe plante oamenii se îmbolnăvesc mai rar de cancer, diabet și boli de inimă. Toate studiile legate de nutriție arată că substanțele cele mai nocive pe care le putem ingera sunt proteinele animale și produsele lactate. Studiile au indicat că oamenii care se hrănesc mai degrabă cu plante prezentau puține semne ale „bolilor vestice”.

5. Păstrarea pădurilor

Pentru a crește multe animale, este nevoie de spațiu, de aceea se taie din ce în ce mai multe păduri. Cirezile de vite sunt principalul motiv pentru tăierea pădurilor tropicale din Brazilia, de exemplu. Atmosfera și clima de pe planeta noastră se bazează pe cantitatea de dioxid de carbon pe care plantele o absorb, așa că, dacă dispar copacii, nimeni nu mai poate metaboliza dioxidul de carbon.

În loc de concluzie

Opiniile specialiștilor variază de la cele foarte drastice (renunțarea la orice produs animal) până la cele moderate (flexitarienii consumă carne, dar foarte rar). Însă analizele și studiile nu se înșală: consumul de carne de astăzi este mult prea mare și afectează într-un mod irațional resursele planetei.

Citeste:

Citește și:

Articol preluat din ediția de martie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns