
Dieta vegetariană de vară se poate respectă între două și trei luni și garantează o scădere în greutate între cinci până la opt kilograme la sfârșitul primelor șapte – zece zile de dietă, cu păstrarea noii greutăți.
Dietă vegetariană de vară este una din cele mai bune planuri de dietă la care poți apela vara, inclusiv atunci când ești în concediu. Dietă vegetariană de vară sau dietă vegetariană sezonieră produce rezultate uimitoare nu doar dacă dorești să reduci aportul caloric zilnic și să slăbești, ci și că modalitate prin care poți crește aportul de vitamine, minerale, enzime și fibre pentru tonifierea și detoxifierea generală a organismului.
Dietă vegetariană de vară este o excelentă cale prin care poți elimină complet carnea din alimentație pentru o perioadă de 2-3 luni, fără nici unul din efecte adverse pe care le au de regulă dietele vegetariene pe termen lung și foarte lung.
Iată care sunt regulile de bază pentru dietă vegetariană de vară
1. Include in alimentatie o mare diversitate de legume, cereale integrale, fructe, seminte, nuci și produse lactate. Poti manca de cateva ori pe saptamana (2-3 portii), peste.
2. Consuma alimente integrale sau cât mai aproape de starea lor naturala. Elimina complet din alimentatie zaharul pe care âl poti inlocui cu miere.
3. Alege produse fără grăsimi sau bogate în grăsimi sănătoase. Dieta vegetariană de vară merge foarte bine cu lapte de capră, iaurt integral și lactate degresate ușoare și nefermentate (branză de vaci, mozzarella).
4. Asigură-ți aportul de vitamina B12 și vitamina D din surse vegetale și din … soare prin expunere dimineața devreme când razele soarelui sunt inofensive.
5. Dieta vegetariană de vară este o cale excelentă pentru a-ți reface stocurile de minerale.
Pentru o gustare rapidă alege mereu o salată în care să combini frunze verzi cu rădăcinoase crude, ulei de măsline (o lingură), boabe de fasole și suc de lămâie. Poți face salata mai consistentă adăugând cereale integrale sau o mână de nuci.
O altă combinație perfectă este cea dintre roșii și salată verde, plus o cană de lapte de soia și o portocală, iar pentru final o mână de stafide și câteva caise uscate. Cele din urmă satisfac poftă de dulce și aduc zaharuri esențiale plus o grămadă de alți nutrienți prețioși. Nu în ultimul rând țin de foame.
Pentru o masă completă alege o lipie de grâu integral, o porție de falafel, o ceașca de lapte de soia și o salată de castraveți simplă cu oțet de mere și o lingură de iaurt. O altă soluție este ceașca de supă cremă de legume (prepară mereu supele de legume din cel puțin cinci legume diferite - în felul acesta gustul o să fie perfect, iar aportul de nutrienți maxim în condițiile în care supa o să aibă foarte putien calorii). Un truc foarte bun este să adaugi un măr sau o pară în supă de legume. Gustul o să fie cu totul special.
Nu ezită să faci supe de fructe. Se prepară aproape la fel cu cele de legume și sunt excelente vară.
Pentru o masă savuroasă în dietă vegetariană de vară combinația dintre două felii de pâine integrală cu unt de arahide și o cană de iaurt de soia, cu o cană de piure de mere (mere fierte câteva minute, păsate în blender și combinate cu lapte de migdale sau lapte de nucă de cocos, scorțișoară și nucă măcinată), este soluția ideală.
Meniu pentru șapte zile
– În prima zi de dietă vegetariană de vară consumă numai fructe cu excepția bananelor. Pepene galben și pepeni roșii sunt cele mai bun alegeri.
– A două zi implică consumul de numai legume crude, coapte sau fierte.
– Ziua a treia combină fructele și legumele, în orice cantități, cu excepția bananelor și a cartofilor.
– Ziua a patra cuprinde opt banane, trei pahare de lapte de soia sau de migdale și un castron de supă cremă de legume.
– În a cincea zi manaca orez fiert, șase roșii, mirodenii și rădăcinoase fierte (țelină și morcovi) și cel puțin 12 pahare de apa.
– Ziua șasea îți permite să mănânci orice cantitate de legume, fierte, crude sau coapte și o cană de orez fiert cu mirodenii și o lingură de ulei.
– În cele din urmă, în ziua a șaptea, poți mânca o ceașca de orez, legume fierte și suc de fructe.
După această prima săptămâna poți intră într-un ritm alimentar de voie, în care să respecți eliminarea cărnii a grăsimilor animale, cerealelor rafinate și a zahărului.
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: Thinkstock/Guliver