Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Ecografia mamara versus mamografia

Ecografia mamara versus mamografia

Din nefericire, in Romania cancerul de san face adevarate ravagii in randul femeilor. Datele statistice arata ca, aproape 6.000 de cazuri noi sunt diagnosticate anual. Insa de cele mai multe ori, femeile care sufera de cancer la san ajung la medic destul de tarziu, adica in stadiul 2 sau 3 al bolii. De aceea, numarul celor care au murit in ultimii ani de aceasta maladie este in continua crestere.

Medicii oncologi sustin ca daca este diagnosticat precoce, inainte de a se raspandi in organism, acest tip de cancer poate sa fie tratat, cu sanse mari de supravietuire la 5 ani. De aceea, extrem de important este ca femeile sa cunosca acest pericol si sa se testeze periodic, ecografia si mamografia fiind esentiale.

La nivelul sanului pot sa apara fie chisturi (adica balonase cu lichid in interior), fie noduli (care pot fi benigni – necancerosi, fie maligni – cancerosi). De aceea, noi incercam prin diferitele examinari imagistice sa identificam corect aceste elemente ale sanului si mai ales, in interiorul zonelor de tesut glandular sa evidentiem cat mai precoce posibil orice tip de leziune care poate aparea“, ne-a explicat Cosmin Alexandrescu (foto), medic primar radiologie – imagistica medicala, competente senologie imagistica, de la Clinica Radiologul din Bucuresti. Specialistul a mai spus si ca multe dintre aceste leziuni nu dor si din pacate nu pot fi palpate in stadiile incipiente, de aceea unica cale de a le descoperi este controlul periodic.

Cu cat o leziune este descoperita mai devreme, este mai usor de tratat. Uneori, inclusiv cancerul se poate vindeca complet, chiar fara extirparea totala a sanului.

Daca o femeie, cand se palpeaza, simte un nodul sau o deformare, trebuie sa vina cat mai repede la medic. Aceste modificari de regula nu dispar de la sine, si daca le ignoram, riscam sa ajungem la un stadiu in care nu se mai poate face nimic. Atentie! Majoritatea nodulilor sau chisturilor la san nu sunt cancer. De cele mai multe ori leziunile canceroase nu sunt dureroase. Doar un examen complet, facut de un medic specialist, poate pune diagnosticul“, a mai spus doctorul Cosmin Alexandrescu.

Examinarea clinica o poate face medicul de familie sau ginecologul, dar examinarea imagistica este obligatoriu sa fie facuta de un medic cu competenta de senologie imagistica.

Cum se investigheaza sanul?

Principalele metode de investigare sunt ecografia si mamografia. Cum femeia are doi sani, investigatia trebuie facuta bilateral. „Daca te doare un san, nu trebuie sa faciecografie/mamografie doar la acel san, fiindca multe leziuni sunt fara simptome. Sunt cazuri in care la un san exista un chist sau un fibroadenom dureros, dar in celalalt san sa fie un cancer incipient asimptomatic“, a explicat specialistul de la Clinica Radiologul.

Ecografie sau mamografie de la ce varsta?

Depinde. De exemplu, femeia tanara are sanii mai densi, iar acestia sunt albi pe mamografie, iar leziunile, indiferent de felul lor sunt tot albe. De aceea, la femeia tanara, pana spre 35-40 de ani se face ecografie si doar in situatii speciale mamografie sau IRM. Dupa 40 de ani, mai ales ca multe femei au nascut si alaptat pana la aceasta varsta, sanul devine mai putin dens. Adica este mai ”negru” pe mamografie si leziunile devin mai evidente. De aceea, dupa 40 de ani se recomanda sa incepem cu mamografia, ecografia venind spre completarea acesteia“, a completat medicul.

Este obligatorie mamografia?

De cele mai multe ori medicul o recomanda pentru ca unul dintre primele semne de cancer este reprezentat de asa numitele focare de microcalcificari. Acestea nu se pot vedea decat pe mamografie. In concluzie, cele doua metode se completeaza reciproc, iar alegerea lor este atributul medicului senolog, care stie cel mai bine ce investigatie se recomanda fiecarei paciente in parte.
Mamografia nu doare! De regula, tocmai ca sa nu doara sau ca durerea sa fie nesemnificativa efectuarea ei se recomanda in primele 10-12 zile dupa menstruatie, cand sanul este mai putin sensibil.

Mamografie este iradianta?

Mamografia se face cu raze X, dar doza de iradiere este extrem de mica, deoarece razele X trebuie sa strabata doar un strat subtire (3-4 cm) de tesut moale. Este vorba de un fascicul foarte slab de radiatii care in plus are si o directie paralela cu corpul, netrecand prin acesta. In acest fel, doza primita de pacienta este extrem de redusa“ a precizat specialistul.

Leziunile de la nivelul sanului pot aparea la orice varsta.

Este adevarat ca majoritatea cancerelor apar dupa 50 de ani, dar stilul de viata, poluarea, fumatul, au facut ca varsta de debut sa inceapa sa scada. Fara a fi foarte strict, este bine ca dupa 20 de ani orice femeie sa isi faca o ecografie de san pe an, pana spre 40 de ani. In jurul varstei de 40 de ani se recomanda prima mamografie, care se repeta la fiecare 2 ani, pana spre 50 de ani. Dupa aceasta varsta se recomanda efectuarea mamografiei anual. Intre 40 si 50 de ani, intercalam anual o ecografie intre mamografii, dupa 50 de ani ecografia completeaza mamografia. Acest ritm de control este cel pe care il recomandam in clinica noastra si are rolul de a prinde cat mai precoce o posibila leziune. Evident ca in cazul pacientelor care prezinta leziuni mamare, ritmul trebuie adaptat fiecarui caz in parte“, a mai spus medicul de la Clinica Radiologul.

Diferentele dintre ecografie si mamografie

Cosmin Alexandrescu ne-a explicat ca ecografia si mamografia suntdoua metode diferite tehnic si folosesc metode fizice de examinare diferite. Ecografia foloseste ultrasunete, mamografia raze X.Ecografia poate face usor diferenta intre un chist si un nodul, poate vedea modul de vascularizatie al unei leziuni, iar prin completarea cu elastografie poate descrie cat de dura este o tumora (cancerele au duritati crescute). Mamografia evidentiaza focarele de microcalcificari care sunt semn precoce de cancer si impreuna cu ecografia caracterizeaza un nodul care, in primele stadii nu are pe ecografie semne de malignitate clare. „Cele 2 metode se completeaza, nu se inlocuiesc una cu alta, dar pentru diagnosticul cancerului de san mamografia este considerata ”standardul de aur“, a tinut sa sublinieze medicul.

Rolul ereditatii in cancerul de san

Oncologii au afirmat si nu odata ca exista clar o predispozitie, de aceea se spune ca femeile care au rude de sange pe linie materna cu cancer de san sau genital au un risc mai mare de a face cancer de san. Dar acest aspect nu este obligatoriu. Astfel, cancerul de san la mama, bunica, sora, matusa, nu este o condamnare obligatorie pentru o femeie. Evident insa ca acestea trebuie sa isi faca controalele periodice mai strict decat celelalte.

Exceptie o prezinta femeile care prezinta markerul BRCA 1 sau 2. Daca riscul de cancer de san la nivelul intregii populatii este cam de 12%, la o femeie care prezinta markerii BRCA 1 sau 2, riscul de a dezvolta un cancer de san pana la 70 de ani creste spre 65%. De asemenea, fumatul creste riscul de cancer de san“, a mai spus medicul.

In acelasi timp trebuie cunoscut faptul ca rezonanta magnetica nucleara (RMN) reprezinta un capitol aparte in imagistica sanului. categoric acesta nu este o investigatie de rutina, fiind rezervata cazurilor incerte, implanturilor, sau urmaririi evolutiei unui cancer operat si tratat prin chimioterapie sau radioterapie.

 

Dr Cosmin Alexandrescu face parte din cea mai mare platforma de doctori din Romania – Consultaclick.ro si realizeaza consultatii si investigatii senologice la Clinica Radiologul.

Consultaclick este o platforma de programari medicale online, fiind o retea formata din peste 300 de clinici si spitale private din Romania si peste 3000 de medici afiliati in retea.

Rolul platformei este sa faciliteze accesul pacientilor la servicii medicale private, de a le pune la dispozitie oferte medicale care sa ii ajute sa faca economie in bugetul personal si de a le oferi informatii utile.

Pana in prezent prin intermediul platformei Consultaclick s-au efectuat peste 40000 de programari medicale.

Pacientii pot alege un doctor sau o clinica pe baza ratingurilor primite de la alti pacienti, dupa pret sau pe baza criteriului proximitatii.

 

Text: Anca Ardeleanu

Comments

comments

Lasă un răspuns