Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Efectele devastatoare ale caniculei asupra organismului

Efectele devastatoare ale caniculei asupra organismului

Nu este o glumă! Se poate vorbi, cu adevărat despre efectele devastatoare ale caniculei asupra organismului, iar temperaturile extreme, mai ales dacă ești obligat să le suporți pe o perioadă îndelungată de timp, pot deveni o problemă serioasă pentru sănătatea și starea ta de spirit.

Efectele caniculei s emanifestă pe multiple planuri, pot fi efecte trecătoare sau cu bătaie lungă, așa că măsurile de siguranță și regulile care fac suportabilă canicula sunt esențiale și trebuie, cu adevărat, respectate.

De la o simplă deshidratare după o expunere la soare și până la insolații, agravare a problemelor respiratorii sau afecțiuni ale pielii, canicula poate avea avea efecte grave asupra sănătății oamenilor. La aceasta se adaugă afecțiuni cardiovasculare, digestive, care pot merge de la simple palpitații până la accidente vasculare, de la simple indigestii la toxiinfecții alimentare grave.

Menținerea nivelului de hidratare este esențial în zilele de caniculă. Uneori temepraturile ridicate și starea generală proastă pe care acestea o provoacă determină pierderea capacității de a simți senzația de sete, iar lipsa apei poate ucide, în zilele caniculare. Nu este obligatoriu să bei apă ca să te hidratezi, este suficient să consumi alimente care ajută la hidratarea corpului precum fructe, legume sau salate.

Alimentația este esențială în zilele caniculare. Vara trebuie să consumăm „mâncăruri ușoare” și să evităm alimentele bogate în grăsimi sau foarte sărate. Căldura favorizează proliferarea de bacterii în alimente, motiv pentru care o igienă și o conservare sporită a acestora sunt obligatorii pentru a evita intoxicațiile.

Când temperaturile depășesc 40,5 grade, sistemul de termoreglare al corpului se pune în mișcare pentru a „împrăștia” surplusul de căldură. Acest lucru provoacă o disfuncție a sistemului nervos central, care se manifestă prin producerea de cârcei, din cauza lipsei de apă și săruri, epuizare, colaps circulator, crampe musculare și pierderea cunoștinței.

O altă problemă a expunerii la soare sunt alergiile. Există produse cosmetice care favorizează apariția de alergii prin expunerea la radiațiile solare. La fel și alimentele care consumate în afara casei pot fi la fel de nocive. La acestea se adaugă înțepăturile de insecte care vara se înmulțesc. O bună soluție este să eviți hainele în culori vii care atrag insectele și să nu folosești parfumuri pentru că și ele atrag insectele. Băile prelungite la piscină în apă cu clor pot de asemenea accentua dermatitele. Apa sărată contribuie, în schimb, la dispariția lor.

Căldura și atmosfera foarte uscată favorizează apariția problemelor respiratorii, intensificând simptomele la pacienții care suferă deja de astfel de afecțiuni. Dacă pe termen scurt singurele efecte ale soarelui sunt bronzarea sau arsurile, cu timpul radiațiile produc reacții cumulative care pot genera tipuri de cancer sau îmbătrânirea prematură a pielii.

Căldura moderată stimulează organismul, dar peste anumite nivele impactul devine negativ și se extinde asupra corpului și a minții creând o stare negativă generalizată. Căldura extremă este resimțită ca o situație de stres generând iritabilitate și confuzie. Pentru a face față acestei situații neplăcute, trebuie stimulată atitudinea pozitivă prin exerciții de relaxare și de respirație, evitarea stresului și reducerea activităților stresante – oricare ar fi ele.

Unul dintre efectele cele mai evidente ale temperaturilor ridicate este senzația de oboseală care cuprinde corpul și care este însoțită de probleme legate de somn. Soluțiile sunt somnul de după-amiază, consumul de lichide și la evitarea exercițiilor fizice.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comments

comments

Lasă un răspuns