Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Efectele muzicii asupra starii psihice

Efectele muzicii asupra starii psihice

Efectele muzicii asupra stării psihice sunt certe şi mereu pozitive. pentru acest motiv exită o adevărată terapie prin muzică, metodă care a fost pusă la punct ca tratament  după anii ’60,  cu scopul de a ameliora afecţiunile pe bază psiho-nervoasă: insomnie, depresie, anxietate. În 1984 a avut loc primul Congres Mondial de Terapie prin Muzică, la spitalul Salpetriere, din Franţa, iar de atunci, terapia prin muzică este tratată cu toată seriozitatea că un procedeu paraclinic, foarte eficient în timpul convalescenţelor.

Iată câteve probleme de sănătate pe care terapia prin muzică le poate rezolva şi câteva din efectele muzicii asupra stării psihice.

Hipertensiunea arterială. Hipertensiunea poate fi ameliorată prin bună dispoziţie pe care efectele muzicale o provoacă adesea spontan. Prin selectarea corectă a genului de muzică, hipertensiunea arterială poate fi coborâtă cu 5-6 mm în timp de două luni. Explicaţia care s-a dat în acest caz este legată de faptul că muzică poate induce dezvoltarea hormonului serotonină, care neutralizează hormonii generatori de stres, principală cauza a hipertensiunii. Tratamentele prin muzică au dat în asemenea cazuri rezultatele cele mai bune, iar muzică indicată este cea clasică, aparţinând şcolii baroce. Un exemplu este Vivaldi.

Alzheimer. Studii făcute pe loturi de persoane în vârstă arată că cei care au studiat muzică sau au cântat la instrumente muzicale în copilărie, la vârste de până la zece ani sunt mult mai puţin expuşi decât alţii să manifeste fenomene de demenţa şenilă sau boală Alzheimer, la vârste înaintate. Explicaţia constă în faptul că abilităţile muzicale câştigate în copilărie activează pozitiv centre cognitive în creier. Aceste abilităţi rămân active şi menţin capacitatea cognitivă a varstincilor. Rezultă de aici şi sfatul pentru părinţi de a cultivă un minim de formare muzicală a copiilor, cărora noţiunile elementare în domeniu trebuie să le fie la fel de bine fixate în creier, că alfabetul sau tablă înmulţirii. 

Depresia. În cazul acestei suferinţe efectele muzicii asupra stării psihice sunt certe. Depinde calitatea muzicii ascultate, gradul de interes pe care muzica respectivă îl provoacă dar şi durata audiţiilor. Cert este că pentru depresivi, muzica este unul din cele mai eficiente tratamente.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns