Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Ce efecte secundare pot avea antibioticele?

Ce efecte secundare pot avea antibioticele?

In lunile cu temperaturi scazute, apelam la antibiotice mai mult decat in restul anului. Antibioticele sunt medicamente care omoara bacteriile, dar in acelasi timp perturba echilibrul florei bucale, intestinale si chiar vaginale.

Iata ce efecte secundare pot avea antibioticele:

Antibioticele pot deregla ciclului menstrual

Desi acest aspect nu e pe deplin sustinut stiintific, dovezile clinice existente atesta faptul ca, la unele femei, anumite medicamente pot duce la intarzierea menstruatiei sau la menstre abundente, insotite de dureri rebele. Este vorba despre antibiotice in general, nu doar despre cele destinate tratarii infectiilor genitale.

Rezistenta sporita la antibiotice

Atunci cand antibioticele sunt administrate incorect sau pe o perioada indelungata, tulpinile de bacterii care trebuie omorate capata de fapt rezistenta, ceea ce duce la necesitatea unor antibiotice mai puternice. Cu cat un antibiotic este mai puternic, cu atat el se dovedeste mai agresiv pentru organism.

Dezvoltarea micozelor vaginale

In cazul administrarii antibioticelor, echilibrul natural al florei vaginale poate avea de suferit, odata cu inmultirea ciupercilor prezente in mod normal in vagin.

Influentarea sintezei vitaminei K

Aceasta vitamina este produsa in proportie de 50% de flora intestinala. Antibioticele sunt absorbite in principal din intestinul subtire, ceea ce poate dezechilibra flora de fermentatie. Carenta de vitamina K determina ciclu abundent, anemie sau hemoragie nazala.

Atentionari speciale in privinta antibioticelor:

  • Trebuie administrate numai la recomandarea medicului.
  • In timpul tratamentului cu antibiotice, nu se consuma zahar, paine sau paste fainoase.
  • Trebuie intensificat consumul de iaurt probiotic, fructe si legume.

Pentru toate aceste motive trebuie luat in calcul sa nu folosesti antibiotice fara o recomandare clara a medicului. Nu lua un atibiotic pentru ca anterior ai avut o probleme si medicul l-a recomandat. Fiecare suferinta are un anume tip de antibiotic, iar ceea ce ai folosit cu alta ocazie poate s anu mai fie util de data aceasta, ba chiar sa-ti faca rau. Ia antibioticul, la sfatul medicului, timp de cel putin 7 zile, daca medicul nu a indicat o perioada mai lunga. Ia mereu un supliment cu bacterii intestinale vii, concomitent cu antibioticul (in fapt la cel putin trei dore dupa administrarea antibioticului), indiferent daca iei pastile sau faci injectii cu antibiotic.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns