Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > EKG-ul – ce este și de ce este această procedură foarte importantă?

EKG-ul – ce este și de ce este această procedură foarte importantă?

ce este ekg

Păstrarea unei inimi sănătoase este esenţială pentru prelungirea tinereţii, iar buna funcţionare a acesteia ne susţine în desfăşurarea activităţilor zilnice, sportive şi în întreţinerea integrităţii tuturor organelor.

Cum putem afla cât de bine funcţionează inima noastră? Răspunsul este unul simplu: efectuăm un EKG (sau o electrocardiogramă).

Ce este EKG-ul?

Electrocardiograma (ECG sau EKG) reprezintă o înregistrare grafică a activităţii electrice a inimii, captată cu ajutorul unor electrozi – capetele unor circuite electrice prin care trece curentul. Aparatul utilizat pentru această procedură se numeşte electrocardiograf.

Stimulii de la nivelul inimii fac posibilă contracţia muşchiului inimii, denumit miocard. Când acest muşchi se contractă, inima pompează sângele în întregul organism, asigurându-i acestuia aportul de oxigen şi substanţe nutritive. În momentul în care sângele este împins, are loc bătaia inimii.

Investigaţia se ocupă cu înregistrarea acestor fenomene, depistând eventualele modificări de ritm, amplitudine, frecvenţă sau durată ale bătăilor.

De ce este importantă această investigație?

Aspectele anormale legate de activitatea inimii, cum ar fi ritmul modificat (bate prea rapid, prea lent sau neregulat), pot anunţa prezenţa unor grave probleme cardiovasculare, de exemplu infarctul miocardic (o parte din mușchiul inimi nu mai este alimentat cu sânge), malformaţii congenitale, hipertrofia organului (mărirea în volum) sau boli ale glandei tiroide.

Medicul poate recomanda realizarea acestei investigaţii, pentru a se convinge de existenţa unor boli de la nivelul inimii, pentru care persoana respectivă prezintă simptome (spre exemplu, palpitaţii) sau  pentru a urmări efectele tratamentului administrat.

Printre motivele pentru care medicul recomandă investigație se numără şi faptul că există în familia pacientului cazuri de boli de inimă sau pacientul a avut în trecut o afecţiune la acest nivel, dar şi faptul că urmează să fie supus unei intervenţii chirurgicale.

Este necesară efectuarea acestei proceduri periodic, pentru a menţine sub control starea inimii, pentru a depista cât mai repede şi trata la timp eventualele afecţiuni de la nivelui ei. În caz contrar, problema poate avansa şi poate fi descoperită atât de târziu, încât vor fi şanse puţine ca o intervenţie să mai fie eficientă.

Trebuie avut în vedere faptul că persoanele cu un stil de viaţă dezechilibrat – sedentari, fumători, consumatori de alcool, cafeină, cei care folosesc antidepresive – sunt predispuşi la dezvoltarea unor boli cardiovasculare. Aşadar, se recomandă realizarea unei electrocardiograme periodic şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Ce presupune efectuarea unui EKG?

EKG-ul este o procedură simplă, nedureroasă, accesibilă, fără riscuri, care durează între 5 şi 10 minute.

  • Pregătirea pentru procedură

Înainte de efectuarea EKG-ului, trebuie evitat consumul de substanţe care influenţează ritmul cardiac, precum cafeaua sau energizantele, dar şi efortul fizic. În caz contrar, rezultatul poate fi unul eronat.

Pacientul trebuie să poarte haine uşor de îndepărtat, mai largi.

Un alt detaliu important este evitarea folosirii cremelor şi uleiurilor de corp, pentru a nu îngreuna procedura. Aceasta include plasarea electrozilor direct pe piele, aşadar pielea nu trebuie să fie alunecoasă sau grasă.

Înainte de începerea consultaţiei, medicul trebuie informat de eventualele tratamente, deoarece unele pastile pot influenţa rezultatul.

  • Desfăşurarea investigaţiei

Pacientul va fi rugat să-şi descopere pieptul, încheieturile şi gleznele. Apoi, va fi îndrumat spre patul de consultaţie. Se va întinde cu faţa în sus, în poziţie relaxată. După degresarea cu alcool, se vor aplica 12 electrozi medicali adezivi pe zonele descoperite. Electrozii sunt conectaţi la electrocardiograf şi afişează în timp real impulsurile electrice pe ecran şi pe hârtie specială. Timp de câteva secunde, pacientul trebuie să stea nemişcat, relaxat, respirând normal şi nu trebuie să vorbească deoarece orice mişcare poate altera rezultatul.

Trebuie menţionat faptul că electrozii nu transmit electricitate spre corpul pacientului investigat, ci doar absorb curentul electric, transmiţându-l spre aparat.

În momentul finalizării, atunci când electrozii sunt îndepărtaţi, poate apărea un disconfort uşor. De aceea, în cazul persoanelor cu pilozitate în exces pe suprafaţa corpului, se recomandă înlăturarea părului înainte de procedură. Rar, pot rămâne semne în locurile în care electrozii au fost plasaţi.

Procedura durează maximum 10 minute, incluzând ataşarea electrozilor, care necesită mai mult timp. Însă înregistrarea propriu-zisă are loc în câteva secunde.

Ulterior, electrocardiograma este interpretată de medic.

Aşadar, EKG-ul este important pentru monitorizarea inimii, depistarea bolilor cardiovasculare şi tratarea lor.

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns