Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Epidemia de endometrioză

Epidemia de endometrioză

10% din populația mondială feminină suferă de endometrioză, iar o asemenea statistică îngrijorătoare atrage atenția asupra efectelor devastatoare pe care le are această afecțiune ginecologică greu de diagnosticat – de la durere cruntă la infertilitate. 

Endometrioza este a doua cel mai des întâlnită afecțiune ginecologică în țări precum Marea Britanie, iar cele mai recente studii în domeniu subliniază faptul că numărul celor afectate de această tulburare, peste 176 de milioane de femei în întreaga lume, se mărește constant. De fapt, în ultimii ani se vorbește despre o adevărată epidemie de endometrioză, iar veștile rele nu se opresc aici, având în vedere că nu mai puțin de 30-50% din femeile care suferă de infertilitate au găsit cauza neputinței lor de-a avea copii atunci când au fost diagnosticate cu endometrioză. 

Ce este endometrioza

Este o afecțiune ginecologică greu de diagnosticat în ciuda durerii intense simțite de femeia care caută explicații pentru inconfortul său fizic care-i afectează relația cu partenerul, capacitatea de-a rămâne însărcinată, randamentul la locul de muncă și chiar posibilitatea de-a se mai implica într-o activitate sportivă de efort mediu și crescut. Mai exact, în endometrioză celulele care căptușesc uterul – și care poartă denumirea de endometru – apar și în alte părți ale corpului în afară de uter (în zona pelvină). În mod normal, în fiecare lună, acest țesut denumit endometru crește, după care este eliminat. În cazul instalării endometriozei, în schimb, celulele depuse pe ovare (și transformate astfel în chisturi), pe trompe sau pur și simplu prin cavitatea pelvină nu se elimină, ci se inflamează, se cicatrizează și dau naștere unor dureri greu de suportat. Printre simptomele clasice se numără ciclul de lungă durată și abundent, durerea la contactul sexual, infertilitatea, epuizarea aparent inexplicabilă.    

Cum se diagnostichează

Un consult ginecologic obișnuit nu poate detecta instalarea acestei afecțiuni, cum nici măcar ecografia transvaginală nu poate confirma prezența endometriozei. O singură investigație poate fi revelatoare – laparoscopia. Este o operație minim invazivă, realizată sub anestezie generală, care presupune inserarea unei camere video printr-o mică incizie sub buric și a altor instrumente, inserate prin alte două incizii la nivelul bikinilor. Pentru rezultate optime, procedura trebuie realizată de un ginecolog cu experiență, care poate realiza biopsii și elimina orice urmă de țesut cu aspect suspect. Țesutul endometrial poate fi confirmat numai după realizarea unei biopsii efectuate ca la carte.

Din păcate, există multe cazuri nediagnosticate și asta din simplul motiv că acest țesut endometrial poate fi întâlnit atât pe ovare sau pe trompele uterine, cât și în afara uterului, pe vezică, intestinul gros sau în cavitatea abdominală. Drept urmare, femeile cu pricina primesc diagnosticul de colon iritabil, infecții urinare, apendicită sau, mai grav, sunt trimise acasă cu explicația că au ghinionul să sufere de sindrom premenstrual sau pur și simplu de crampe. În asemenea cazuri, e de preferat să ascultați instinctul și, dacă acesta vă spune că e ceva în neregulă cu organismul vostru, să cereți o a doua sau chiar a treia părere medicală.

Simptome evidente

E de dorit să fiți atente la câteva semne clare pe care corpul vostru vi le transmite în cazul instalării endometriozei: crampe menstruale care se intensifică în durere, dureri intermenstruale (întâlnite cel mai des la mijlocul lunii), disconfort major în timpul actului sexual, infertilitate din cauze necunoscute, senzația că ai suferi de infecție urinară, dar analizele nu indică așa ceva, durere pelvină care cuprinde parcă întreaga zonă abdominală și istoric de chisturi ovariene.

Care sunt cauzele

Cei mai mulți specialiști din domeniu dau vina pe menstruația retrogradă. Ce este aceasta? Fragmente microscopice de țesut endometrial (provenit din uter) călătoresc de-a lungul trompelor uterine și se atașează apoi pe pereții cavității pelvine sau abdominale, comportându-se ca și cum s-ar afla în uter (se lipesc pe peretele uterin întocmai ca o sarcină care se prinde de endometrul uterului). Cum spuneam, acest exces de țesut endometrial (care nu este nimic altceva decât o sângerare internă care nu se poate elimina din organism decât în mod chirurgical) se transformă într-un depozit care cauzează disconfort.           

O nouă și interesantă explicație ne-o oferă americanii, care sunt de părere că unele femei se nasc cu predispoziția aceasta, adică cu celule endometriale localizate eronat, care sunt activate la un moment dat în viața lor. Ce anume le activează? Sistemul imunitar care suferă mici perturbări. Asemenea teorie poate fi credibilă având în vedere că acest țesut endometrial poate fi găsit, în unele cazuri, destul de departe de cavitatea uterină, unde îi este locul.

De asemenea, s-a descoperit o legătură surprinzătoare între poluanții din atmosferă și endometrioză. Cu alte cuvinte, expunerea la anumite chimicale care sunt în componența unor produse fabricate din PVC poate declanșa apariția endometriozei. Iar acest plastic se poate găsi oriunde, chiar și țevile noastre de apă potabilă fiind din PVC. Mai mult, există solvenți de tot felul și pesticide care conțin dioxină, o substanță foarte toxică, ce a fost și ea corelată cu endometrioza. Putem găsi dioxină în grăsimea cărnurilor sau în produsele lactate, dar și în hârtia igienică decolorată, în șervețelele umede și tampoane. E de preferat să nu depozităm mâncare în caserole de plastic, pentru că, prin intermediul oricărei zgârieturi în plasticul respectiv, se pot elibera substanțe toxice în mâncarea din recipient. Din același motiv, nu trebuie să încălzim alimente la microunde când sunt puse în farfurii de plastic. O altă măsură de precauție este să incluzi fructe și legume proaspete în dieta zilnică, care te ajută la eliminarea substanțelor dăunătoare deja ingerate.

Tratament

Tratamentul endometriozei constă în administrarea pilulelor contraceptive, care estompează simptomele endometriozei prin stopează activitatea lunară obișnuită a organelor reproductive feminine. Aceste pastile și altele tot pe bază de hormoni nu vin fără efecte secundare însă. O alimentație adecvată  poate fi de ajutor, de asemenea.             

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de ianuarie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns