Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Etapele unui implant dentar reuşit şi cu efecte îndelungate

Etapele unui implant dentar reuşit şi cu efecte îndelungate

În mod normal un dentist bun în Bucureşti va informa pacienţii corect cu privire la tot ceea ce presupune implantul dentar, însă în esenţă etapele sale se succed într-o ordine logică, după cum urmează:

 1. Înainte de intervenţia chirurgicală

În cadrul primei întâlniri, medicul stomatolog trebuie să fie informat cu privire la istoricul medical al pacientului. Acesta trebuie să ştie care sunt afecţiunile de care persoană căreia urmează să-i facă implanturi dentare suferă şi ce medicamente îi sunt administrate zilnic. Există condiţii clinice care nu permit realizarea implantului dentar, iar acestea includ şi boli precum: diabetul zaharat, de sânge, sau ale oaselor. De asemenea, o altă condiţie deosebit de importantă este cantitatea şi calitatea osului în care se va insera implantul. În această idee, înainte de intervenţia chirurgicală, vor fi realizate:

 • Tomografii computerizate – în scopul unor măsurători precise şi înserării virtuale a implantului;
 • Analize de sânge (timp de sângerare, timp de coagulare, hemoleucogramă, glicemie, colesterol, uree, calcemie şi transaminaze) – în scopul aprecierii stării de sănătate;
 • Modele de diagnostic şi fotografii;
 • Simulări pentru dintîi noi ai pacientului – nu este o practică întâlnită în toate cazurile;
 • Determinarea unor coordonate legate de estetică, modul în care sunt poziţionaţi dintîi, nuanţă pe care o au dintîi şi calitatea pe care o are vorbirea.

Toate acestea sunt extrem de importante pentru că, asemenea altor proceduri chirurgicale şi în cazul unui implant dentar riscuri pot există, atâta timp cât nu se respectă toate elementele actului medical implicat.

 1. În timpul intervenţiei chirurgicale

Procedura de implantare în sine este completă şi integrată. Această este efectuată în următoarele condiţii:

 • Se realizează sub anestezie: De regulă, anestezia se face local, însă există şi situaţii în care este preferată anestezia generală – de regulă, în proceduri complexe pentru inserarea mai multor implanturi. Pacientul poate simţi disconfort atunci când efectul anesteziei încetează.
 • Timpul necesar unui singur implant dentar, în condiţiile cele mai simple, este de aproximativ 20 minute. Acesta poate să crească în situaţia în care se plasează un număr mai mare de implanturi sau dacă aditia de os este necesară.

Pentru evitarea riscurilor intraoperatorii stomatologul va trebui să lucreze atent, cu profesionalism. Se vor evita astfel, riscuri precum: sângerarea abundenţă, infecţia, lezarea nervilor, afectarea sinusului maxilar, lipsa stabilităţii implantului s.a.m.d.

După ce această intervenţie a fost realizată, urmează perioada de osteointegrare care durează între 3 şi 6 luni, însă trebuie precizat că timpul în care implantul face legătură cu osul este foarte diferit de la o persoană la altă. Osteointegrarea fiind realizată, urmează ataşarea bontului protetic. Pacientul va aştepta aproximativ 10 zile, timp în care în laboratorul de tehnică dentară vor fi lucrate coroanele sau protezele pe implanturi.

 1. După operaţia de implant dentar

Post implant, pacientul va trebui să respecte o serie de indicaţii, între acestea şi următoarele.

Alimentaţie:

 • pacientul nu trebuie să mănânce atâta timp cât efectul anesteziei nu a trecut, deoarece îşi poate muscă buzele, limba sau mucoasa;
 • alimentele nu se vor mestecă pe suprafaţă operată;
 • se vor evita: alimentele cu textura dura, greu de mestecat, alimentele foarte condimentate, alimentele fierbinţi;
 • se vor consumă: alimente moi – supe, iaurturi, milkshake-uri etc.;
 • timp de 3 zile, nu se consumă alcool, cafea şi nu se fumează.

Igienă:

 • succesul unui implant este asigurat de o igienă orală foarte bună.

Medicamente şi alte practici medicale:

 • în cazul în care apar dureri sunt recomandate analgezicele;
 • compresele cu gheaţă sunt recomandate pentru evitarea umflării zonei;
 • de asemenea, firele de sutură trebuie să fie scoase la timp, respectându-se recomandarea stomatologului.
Foto: Dental Healers
 Autor: Juhasz Sebastian

Comments

comments

2 thoughts on “Etapele unui implant dentar reuşit şi cu efecte îndelungate

 1. Multumesc pentru sfaturi, si eu urmeaza sa-mi fac un implant dentar si caut informatii ca sa stiu cat mai multe despre cum trebuie sa procedez, multumesc.

 2. Foarte bun articol, este important ca oamenii sa fie informati in ceea ce priveste aceste proceduri pentru a face ca indoielile legate de „mersul la dentist” sa dispara.

Lasă un răspuns