Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Exercitii pentru memorie

Exercitii pentru memorie

Memoria se menține cu exerciții, tot așa cum forma fizică se menține cu activitate fizică în fiecare zi. Ia în considerare aceste câteva sfaturi pentru optimizarea performanțelor pentru memorie pe care le poate face oricine, indiferent de vârstă.

→ Somnul suficient consolidează memorarea informațiilor asimilate în timpul zilei. Chiar și o siestă scurtă acționează în mod benefic.
→ Cel mai aprig dușman al memoriei este inactivitatea cerebrală și pasivitatea. Astfel sporturile cerebrale întăresc memoria semantică, care permite stocarea informațiilor generale, precum și amintirea lor rapidă și fără efort. Orice activitate are beneficii asupra memoriei, iar cititul, jocurile d eperspicacitate, chiar și lucrul la calculator și jocurile de strategie suțin memoria și activitatea cerebrală.

→ Mișcarea și aerisirea. Practicarea unei activități fizice minime, dar constante, ridicarea regulată de pe scaunul de la birou pentru a face câțiva pași, ieșirea la prânz pentru o scurtă plimbare, urcatul pe scări sunt tot atâtea metode prin care corpul poate fi făcut să respire, aerisind în același timp și celulele nervoase. Toate acestea susțin procesele naturale ale memoriei și garantează o memoroe bună la orice vârstă.
→ Gestionarea stresului și menținerea unui nivel constan de adrenalină este benefică pentru menținerea memoriei. Un nivel crescut de adrenalină poate fi util în cazul unui examen, de exemplu, dar  acumularea de stres și anxietate produce perturbări ale memoriei și concentrării și afectează grav capacitatea de analiză și de gestionere a realității.
→ Planul de lucru zilnic este una dintre cele mai bune soluții pentru a susține memoria și a eficientiza activitatea mai ales în cazul sarcinilor multiple care se suprapun sau se repetă, de la cele mai banale la cele mai importante, oamenii se pierd, așa încât este necesară o bună organizare, în funcție de priorități.
→ Curiozitatea menține facultățile mentale active, fiind una dintre cele mai bune stimulente pentru memorie.

→ Obiectele care aduc aminte de ceva nu pun la lucru memoria, dar cel puțin o debarasează de unele lucruri, dacă sunt încredințate unor aide-memoire.
→ Pentru a memoriza bine și a înregistra informațiile, un om trebuie să fie în măsură să le primească, așa că ascultarea neatentă unui interlocutor nu ajută memoria.

→ O alimentație corectă, începând cu micul dejun, bogat în proteine, grăsimi sănătoase și completat cu o bună hidratare susține memoria și o intensă activitate cerebrală pe parcursul zilei.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Lasă un răspuns