Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Fa-ti aliat indicele glicemic!

Fa-ti aliat indicele glicemic!

Scapă de cercul vicios al kilogramelor pierdute și apoi recâștigate menținându-ți greutatea la care ai ajuns bucurându-te de mâncare, dar numai cu indicele glicemic scăzut.

Când kilogramele se tot adună și tu nu poți face față poftelor și micilor gustări „nevinovate“, indicele tău glicemic va fi ca într-un montagne-russe care obosește pancreasul și face posibile creșterea producției de insulină și acumularea de țesut adipos. E clar că ești mâncăcioasă, așa că ai nevoie de o dietă care să-ți taie foamea și să te slăbească, iar dieta cu indice glicemic mic este exact ce ai nevoie. Ține acest regim o lună sau chiar mai mult, până ce ajungi la greutatea dorită!

De ce funcţionează

Regimul cu indice glicemic scăzut este singurul care a fost validat ştiinţific. Este recomandat de OMS pentru beneficiile sale, în special fiindcă reduce riscul de diabet şi obezitate. Nu este numai un regim, e o nouă modalitate de a te hrăni, care permite pierderea în greutate fără restricţii şi cu o alimentaţie plăcută şi savuroasă.

În timpul dietei

Alimentele consumate trebuie să aibă un indice glicemic scăzut pentru a nu provoca vârfuri glicemice. Elimină toa-te zaharurile nefaste şi artificiale, dar şi produsele de patiserie, cartofii (cu excepţia celor gătiţi în apă). Ţi se pare greu? Nu adopta această metodă ca pe un regim dictatorial, ci adaptează-l la viața ta obişnuită. Consumă câte legumele verzi vrei, legume uscate (linte, fasole, năut) şi cereale complete (qui-noa, ovăz, musli, orez, dar nu alb) și înlocuieşte pâinea obişnuită cu varianta integrală. Cartofii trebuie să fie însoţiţi de legume şi în nici un caz consumați în fiecare zi. Consumă carne slabă de pește, pui, vacă, preparată la grătar, fiartă sau la cuptor, mereu însoțită de legume.

După dietă

Fă-ţi o listă cu alimentele preferate cu indice glicemic scăzut şi moderat, consumă-le cu precădere şi nu vei mai ţine niciodată o dietă.

Meniu de bază

Mic dejun

 • 1 ceai verde sau 1 cafea
 • 1 iaurt cu 1 lingură de nuci şi 1 lingură cu cereale integrale
 • 1 felie de pâine unsă cu unt

Gustare

 • 1 fruct citric

Prânz

 • 1 salată de năut/linte/fasole cu ceapă, castraveţi, roşii, avocado şi pătrunjel, 1 linguriţă cu ulei de măsline şi zeama de la 1 lămâie
 • 120 g de pui/vită/peşte gras (la grătar, aburi sau cuptor)
 • 1 cartof/kiwi

Gustare

 • 1 ceai sau 1 banană sau 3 cuburi de ciocolată neagră

Cină

 • supă de legu-me fără grăsime
 • ½ porţie de paste integrale sau orez basmati ori quinoa cu 1 linguriţă cu ulei de măsline, legume şi 100 g de peşte/creveţi/jambon
 • 2 felii de ananas proaspăt, sau ½ grepfrut, sau 1 pară

Articol preluat din ediția de mai 2014 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns