Esti aici
Femeia.ro > Lifestyle > Fă-ţi vocea auzită!

Fă-ţi vocea auzită!

Este o perioadă foarte delicată pentru tot sistemul tău ORL: nasul curge, ochii sunt apoşi, încep durerile de gât, de cap… Vremea asta schimbătoare vine cu multe surprize neplăcute, cărora fluxurile de aer condiţionat le ţin hangul. Iar pierderea vocii pentru câteva zile este una dintre acestea. Iată câteva trucuri care-ţi vor permite să te exprimi limpede în orice situaţie:

Clasicul şodou, unguentul gâtului.

Se face foarte simplu: freci un gălbenuş de ou cu o linguriţă de miere până obţii o cremă; toarnă uşor, în timp ce amesteci, o cană cu lapte fierbinte. Poate îţi arată respingător, dar are un gust plăcut şi face foarte bine gâtului iritat. Până şi Adela Popescu îl recomandă!

Pauza vocală: neplăcută, dar obligatorie.

Odată ce simţi că gâtul ţi-e afectat, ar fi bine să treci la limbajul semnelor sau la cel în scris. Ca orice organ obosit, corzile vocale se refac dacă primesc o binemeritată pauză. Şi aici nu vorbim de 1-2 ore, ci de 1-2 zile.
 

Masajul corzilor vocale – o artă foarte utilă.

Poţi să-l faci pentru menţinerea vocii clare, nu neapărat pentru un tril de privighetoare. Prin acest masaj, corzile vocale se încălzesc şi capătă calităţi optime pentru folosire. Cum se face: alege-ţi o melodie şi fă „vocalize“ pe ea cu gura întredeschisă, lăsând aerul să iasă atât pe nas, cât şi pe gură.

Inhalaţiile – o soluţie eficientă şi la îndemână.

Ştii foarte bine cum se fac, de la tratamentele pentru ten: încălzeşti apa până la 50 de grade Celsius (sau la o temperatură suportabilă pentru pielea feţei), foloseşte un vas larg din lut sau ceramică, un prosop mare şi ingrediente ajutătoare pentru corzile tale vocale: eucalipt, cimbru, mentă, lavandă (toate sub formă de uleiuri esenţiale). Pune 5-10 picături de ulei şi stai cu capul acoperit deasupra vasului 10-15  minute, după care alte 20 de minute cu faţa acoperită de prosop, ca să nu faci o trecere bruscă spre aerul mai rece din exteriorul spaţiului de inhalare.
 

Dormi bine pentru voce bună.

Ca şi restul organismului, corzile vocale se refac în timpul somnului, aşa că ai şanse mai bune de pălăvrăgit dimineaţa, după o noapte de odihnă sănătoasă.

Vorbeşte în club doar prin limbajul semnelor.

Sau în bar, sau în orice mediu zgomotos care te-ar obliga să ridici vocea c a să te faci înţeleasă. Acesta este un efort care solicită corzile vocale, iar repercusiunile apar neîntârziat.
 

Ceai cald cu miere şi lămâie.

Băuturile călduţe sunt, în principiu, benefice pentru gât, mierea este emolientă şi cicatrizantă, iar lămâia conţine vitamina C, miraculosul antioxidant care împiedică şi tratează îmbolnăvirea zonei.
 

Atenţie la umiditate!

Orice cântăreţ îţi va spune că o noapte dormită într-o cameră cu aer uscat este un dezastru pentru voce! Mariah Carey chiar doarme cu vreo 20 de umidificatoare alături, ca să-şi menţină trilurile de privighetoare. Tu n-ai nevoie decât de un singur aparat de acest gen, care să păstreze o umiditate de 50-70%.

Ridiche neagră cu zahăr.

Când problemele cu vocea deja au apărut, poţi încerca această reţetă promovată folclor: scobeşte o ridiche neagră şi umple-o cu zahăr; ai răbdare câteva ore să-şi lase zeamă, pe care o bei, cu efecte miraculoase! 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns