Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Factorii de risc ai nasterii premature

Factorii de risc ai nasterii premature

Daca ai avut avorturi anterioare in trimestrul al doilea, ai nascut un copil prematur, ai avut probleme structurale ale uterului sau incompetenta cervicoistmica, esti predispusa unei nasteri premature.

Totusi, problemele avute intr-o sarcina anterioara nu indica faptul ca si sarcina actuala va fi la fel. Dar informatiile despre sarciniile sau afectiunile anterioara il pot ajuta pe medic in urmarirea evolutiei fatului si sa mareasca sansele unui final fericit.

Factorii din sarcina actuala care pot creste riscul de nastere prematura sunt:

  • Sangerarea vaginala;
  • Ruptura prematura a membrelor;
  • Sarcina multipla;
  • Dilatarea precoce a colului;
  • Debutul precoce al contractiilor.

Daca o sarcina prezinta risc pentru nastere prematura, medicul sugereaza anumite masuri de precautie. Limitarea activitatii cu odihna prelungita la pat pare a fi cea mai prudenta masura.

In unele cazuri de nastere prematura, aceasta poate fi stopata. De exemplu, daca problema este incompetenta cervicoistmica, orificiul uterin va fi suturat (cerclaj). Contractiile pot fi urmarite cu un aparat care inregistreaza frecventa, durata si intensitatea lor. Medicul te va sfatui sa amani raporturile sexuale pana dupa nastere.

Testul fibronectinei fetale (detecteaza fibronectina fetala in secretiile cervico vaginale si este folosit ca marker direct de estimare a riscului de nastere prematura) poate identifica cu succes femeile cu risc iminent de nastere prematura chiar si in cazurile in care simptomele tipice de nastere prematura potentiala nu sunt prezente.

Daca ai vreun motiv de ingrijorare privind posibilitatea unei nasteri premature, este indicat sa intrebi medicul despre posibila utilitate a unui astfel de test.

Comments

comments

Lasă un răspuns