Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Fara copii?

Fara copii?

Te chinuiești de ceva vreme să faci copii, dar bebe se lasă așteptat. Ai făcut o mulțime de investigații, totul pare în regulă. Ai încercat chiar și inseminări artificiale, fără rezultatul dorit. De vină poate fi endometrioza.

Deși o afecțiune relativ răspândită printre femeile de vârstă fertilă, endometrioza este una dintre ultimele cauze pe care medicii obstetricieni le iau în calcul înainte de a le recomanda pacientelor să recurgă la inseminări sau fertilizări in vitro. De vină sunt simptomele care pot crea confuzie, dar și faptul că, până să fie puse în fața dorinței de a avea un copil, femeile nu dau importanță anumitor semne pe care le transmite organismul afectat de această boală, iar în timpul anamnezei nu reușesc să povestească despre ele.

Ce este

Uterul este căptușit cu un strat de țesut, endometrul, a cărui principală funcție este de a permite implantarea ovulului fecundat. Dacă acest lucru nu se produce, în timpul menstruației el se desprinde și este eliminat din organism. Afecțiunea care poartă denumirea de endometrioză reprezintă o dezvoltare a celulelor care compun acest țesut în alte părți ale organismului, de regulă în regiunea pelviană, pe ovare, pe exteriorul uterului, pe trompele uterine sau chiar pe vezica urinară. În cazuri rare, s-au descoperit aglomerări de astfel de celule chiar și la nivelul altor organe, ele reușind să migreze de-a lungul sistemului sangvin și limfatic. Din nefericire, în cele mai multe cazuri produc infertilitate. Din fericire, nu sunt canceroase, deci nu duc la apariția unor tumori.

Boală cu cauză necunoscută

Lumea medicală încearcă de multă vreme să afle de ce unele femei sunt diagnosticate cu această afecțiune. Bunăoară, s-a crezut că vinovată ar fi menstruația retrogradă, o condiție de care suferă anumite persoane și care presupune refluxul menstrual în trompele uterine și în cavitatea pelviană. Astfel, în loc să fie eliminat din organism lună de lună, endometrul face un drum ascendent, putând favoriza migrarea celulelor „păcătoase“ în afara uterului. Bănuiala nu se confirmă 100%, deoarece multe dintre femeile care suferă de menstruație retrogradă nu au fost niciodată diagnosticate cu endometrioză. O altă cauză, mai plauzibilă, este aceea că migrarea celulelor endometriale se produce în timpul anumitor intervenții chirurgicale din zona pelviană, așa cum este chiar operația de cezariană.

Simptome înșelătoare

Un lucru este sigur: orice femeie de vârstă fertilă poate suferi de această afecțiune. De altfel, se crede că, la nivel mondial, boala este motivul pentru care au loc cele mai multe intervenții laparoscopice în zona pelviană. Lipsa unor simptome care să o diferențieze de alte condiții medicale mult mai puțin complicate face diagnosticarea destul de greoaie. De cele mai multe ori, endometrioza este descoperită abia după ce o femeie are mai mulți ani de încercări nereușite de a avea un copil. Și asta pentru că, așa cum spuneam, în majoritatea cazurilor boala nu are simptome. În restul situațiilor, se poate vorbi despre disconfort în timpul actului sexual, dureri menstruale, prezența sângelui în urină, diaree sau constipație, menstruații neregulate. Uneori, chiar și cea mai banală consultație la medicul ginecolog se poate transforma într-un chin.

De ce afectează fertilitatea

În funcție de localizarea implantului de celule endometriale migratoare, boala duce sau nu la infertilitate. În cazul în care ele s-au atașat pe ovare sau pe trompele uterine, este ușor de înțeles de ce bolnava nu rămâne însărcinată. Țesutul invadator blochează practic drumul ovulului către uter, iar fecundarea acestuia nu mai are loc. În plus, afecțiunea poate altera calitatea ovulului sau a sistemului imunitar, dar și funcțiile hormonale. Între 30 și 50% din femeile diagnosticate cu endometrioză suferă și de infertilitate. În restul cazurilor, probabil că implantul de țesut are loc în zone care nu au legătură cu aparatul reproducător.

Citește și:

Mituri despre fertilitate

Alimente care stimuleaza fertilitatea

6 plante care trateaza infertilitatea

Articol preluat din ediția de iulie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Georgiana Dobrescu

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns