Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Farmacia verde de acasa

Farmacia verde de acasa

Plantele te scot de multe ori din încurcătură. Cu mai puține efecte secundare decât medicamentele de sinteză, ele acționează în forță împotriva bolilor.

Luna iulie este o perioadă potrivită pentru a culege plante de leac. Prepară din ele diverse remedii ori usucă-le pentru a le avea la-ndemână în tot restul anului!

PELIN

Vinul de pelin, bun detoxifiant

Amar şi aromat, pelinul e cunoscut din vremuri străvechi pentru proprietăţile sale de excepţie în purificarea organismului, fiind folosit şi în prezent pentru eliberarea intestinelor şi a vezicii biliare de paraziţi, a ficatului şi sângelui de toxine, dar şi pentru calmarea sistemului nervos şi îmbunătăţirea mobilităţii articulaţiilor.

Mod de preparare. Mărunţește 4 linguri de frunzele de pelin până obţii o pastă, peste care torni 1 l de vin încălzit la 70˚C. Lasă la infuzat timp de 14 ore, apoi strecoară şi adaugă 4 linguri miere. Dacă aceasta se dizolvă greu, poți s-o încălzești un pic. Compoziţia obţinută o torni în sticle închise la culoare şi o păstrezi într-un loc întunecos. Ține o cură de detoxificare de cel mult o lună, timp în care ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi, înainte de masă.

Ce tratează: hiperaciditate, reflux gastric, arsuri şi dureri de stomac, gastrite.

Contraindicaţii: enterocolită, sarcină, în timpul alăptării.

Infuzia de pelin, leac pentru candidoză

Prepară o infuzie de pelin din două linguri de plantă la un litru de apă clocotită și dizolvă în ea o linguriţă cu bicarbonat de sodiu. Cu soluţia obţinută, spală-te în zona intimă în fiecare seară. Tratamentul durează 14 zile.

Pentru refacerea florei vaginale şi diminuarea secreţiilor, mâncărimilor şi usturimilor caracteristice candidozei, fă spălături vaginale cu ceai de pelin.

Cură de detoxificare cu pulbere de pelin

Ai nevoie de 100 g de pelin uscat. După ce îndepărtezi tijele, îl mărunţeşti cu ajutorul râşniţei sau îl freci bine între palme, apoi îl cerni printr-o sită pentru a obţine o pulbere fină. Este recomandat în curele de detoxificare – se ţin de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Pulberea astfel obţinută se administrează zilnic, timp de o săptămână. Ia câte un sfert de linguriţă de pulbere dizolvată în jumătate de pahar de apă – în primele trei zile, din două în două ore (inclusiv noaptea), iar în următoarele, de șase ori pe zi. Fitoterapeuţii susţin că este indicat să ţii pulberea sub limbă câteva secunde, apoi s-o înghiţi.

TRIFOI ROȘU

Infuzia de trifoi roşu, tonic de excepţie

Îl întâlnim pe păşuni şi fâneţe, rarişti, înflorit din mai până în octombrie. Florile culese se usucă la umbră, după care pot fi folosite la prepararea de infuzii, extract, tinctură, vin.

Ce tratează: afecţiuni pulmonare, tuse convulsivă şi spastică, astm bronşic, bronşite, congestie pulmonară, tuberculoză. De asemenea, s-a constatat că preparatele din trifoi roşu combat cancerul, foarte eficiente fiind mai ales în cel genital, rectal, laringian și în leucemie. Iar izoflavonele din trifoiul roşu, odată pătrunse în organism, acționează similar estrogenului, hormon sexual feminin, motiv pentru care este recomandat în combaterea tulburărilor date de menopauză. Motive suficiente pentru a-ţi prepara infuzie sau vin de trifoi roşu!

Mod de preparare. Peste două linguriţe de flori uscate, toarnă 200 ml de apă clocotită şi lasă la infuzat zece minute. Bea câte 2-3 căni pe zi.

Vin de trifoi roşu

Mod de preparare. Peste o linguriţă cu petale proaspăt culese sau uscate, toarnă 2 l de apă clocotită, lasă la infuzat, apoi adaugă 1,5 kg de zahăr, trei lămâi şi două portocale tăiate în rondele şi o felie de pâine unsă cu 30 g de drojdie înmuiată. Acoperă vasul cu un capac şi lasă la macerat timp de cinci zile, amestecând compoziţia de două ori pe zi. Strecoară lichidul obţinut, lasă-l la macerat 15 zile, apoi toarnă-l în sticle şi astupă cu dop de plută. După o lună, poți consuma băutura obţinută.

Contraindicaţii: sarcină, perioada administrării de anticoagulante.

AFIN

Infuzia din frunze de afin, „insulina“ verde

Atât frunzele, cât şi fructele de afin conţin o substanţă numită mirtilină, considerată echivalentul vegetal al insulinei, de unde şi efectul de scădere a glicemiei. Aşadar, infuzia de frunze de afin le este recomandată mai ales bolnavilor de diabet, pentru scăderea nivelului zahărului din sânge.

Mod de preparare. Opăreşte o lingură de frunze de afin cu o ceaşcă de apă clocotită. Bea zilnic câte două căni de ceai (neîndulcit sau cu zaharină), timp de zece zile, înainte de masă.

TEI

Florile de tei reglează tensiunea arterială

Florile de tei nu au doar mireasmă îmbătătoare şi gust aromat, ci şi remarcabile virtuţi terapeutice.

Ceaiul de tei le este recomandat mai ales celor care se confruntă cu boli cardiovasculare, hipertensiune, palpitaţii. Întrucât fluidifică sângele, are acţiune benefică atât în ateroscleroza coronariană, cât şi în circulaţia periferică defectuoasă.

Mod de preparare. Opăreşte o linguriţă de flori de tei cu 250 ml de apă clocotită şi lasă la infuzat 5-10 minute. Bea 3-4 ceşti pe zi, neîndulcite sau cu adaos de miere. Pentru efect sedativ, bea o cană, cu o jumătate de oră înainte de culcare.

PĂTLAGINĂ

Siropul de pătlagină, remediu pentru tuse

Principiile active din frunzele de pătlagină o recomandă în tratarea infecţiilor respiratorii, bronşitelor, tusei, astmului, dar şi a diareii, ulcerului, hipertensiunii arteriale, stomatitelor, hemoragiilor, reumatismului.

Mod de preparare. Mărunţeşte frunzele proaspăt culese şi bine spălate şi pune-le într-un vas emailat. Toarnă peste ele apă clocotită cât să le acopere și lasă vasul pe foc până dă într-un clocot. Ține vasul acoperit până a doua zi, apoi adaugă 1 kg de zahăr la un litru de lichid obţinut. Pune din nou vasul pe foc până când la suprafaţa lichidului începe să se formeze o spumă fină. După ce se răcește, toarnă siropul obţinut în sticle închise la culoare. La nevoie, ia câte 2-3 linguriţe pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

GĂLBENELE

Cremă de gălbenele pentru o piele frumoasă

Ai nevoie de trei linguri de flori proaspăt culese, șapte linguri de unt sau osânză curată de porc, o linguriţă de miere zaharisită, o linguriţă de ceară de albine.

Mod de preparare. Pune untul la topit într-un vas emailat, la foc mic, apoi adaugă florile de gălbenele tocate mărunt, mierea şi ceara. Ține vasul pe foc vreo zece minute, amestecând încontinuu ca să se omogenizeze, apoi dă deoparte şi lasă să se răcească. Filtrează compoziţia călduţă printr-o strecurătoare, apoi toarnă într-un borcan. Pune-i capac și păstrează în frigider cel mult trei luni.

Ce tratează: afecţiuni cutanate minore; în plus, menține pielea sănătoasă.

Atenţie: nu se aplică pe răni deschise!

MENTĂ

Vin de mentă pentru cei nervoşi

Nervozitatea îţi dă târcoale și ai frecvent palpitaţii? Prepară-ţi vin de mentă și te va convinge de efectele-i benefice!

Mod de preparare. Pregăteşte o infuzie din 25 g de frunze uscate și 1 l de apă, apoi adaugă 30 g de miere. Lasă la macerat timp de 40 de zile, apoi filtrează vinul şi păstrează-l în sticle mici şi închise ermetic. Bea din el câte 50 ml, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.28/17.07.2014

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns