Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii

Femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii

Femeile, într-un procent mult mai ridicat decât bărbații, sunt predispuse riscului de a dezvoltă o boală cardio-vasculara, dacă dorm mai puțin de opt ore pe noapte.  În cazul femeilor somnul insuficient poate duce nu doar la afecțiuni cardiovasculare ci și la tulburări metabolice, uneori  ireversibile pentru organismul feminin. În concluzie, femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații!

Statisticiile au arătat că, în medie, fiecare al patrulea adult doarme mai puțin de cinci ore în 24 de ore, ceea ce îi supune unui risc crescut al incidenței maladiilor cardio-vasculare și metabolice.

Peste aceste rezultate, mai vechi, cercetătorii britanii au vrut să vadă dacă există o diferență între felul în care reacționează organismul feminin și cel masculin la puțin somn și de ce femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații. Un studiu a dovedit că este esențial pentru femei să doarmă minim șapte-opt ore pe noapte, și să recupereze, prin ore suplimentare de somn, nopțile albe. Studiul a fost realizat pe 4.600 de voluntari, cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani, dintre care jumătate erau bărbați. Testele de laborator  și investigațiile clinice au dovedit că organismul femeilor pune în funcțiune un întreg mencanism hormonal că să compenseze lipsă de somn.

Suprasolicitatrea care se instalează, consecință a unui număr prea mic de ore de somn, afectează grav, și de la un moment dat încolo ireversibil, activitatea cardiaca. Un alt efect nefast al insuficientei somunului la femei este dereglarea metabolismului lipidic și glucidic, cu risc crescut de apartitie a diabetului și cu tendința de acumulare de depozite adipoase. Problemele care apăr după vărsată de 40 de ani, consecita a lipsei de somn sunt ireversibile.

Organismul feminin funcționează după mecanisme și reguli diferite de cel al bărbaților, ceea ce explică femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații. Unul din efectele lipsei de somn este nevoia acută de dulce. Oboseală prin privarea de somn are un efect negativ asupra tonusului muscular. Mai mult, acele simțuri și calități specific feminine (intuiția, capacitatea de a gestiona eficient un moment critic), dispar. O femeie obosită nu are nici o urmă de intuiție, iar răbdarea ei este la zero.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns