Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medicina naturista > Feniculul, pansament pentru stomac

Feniculul, pansament pentru stomac

fenicul

Denumit popular anason, chimen-dulce sau secărea, feniculul (Foeniculum vulgare) este unul din cele mai eficiente și blânde remedii în afecțiunile gastrointestinale.

Folosit de mii de ani în bucătăria țărilor mediteraneene pentru savoarea pe care o dă mâncăturilor de carne, supelor sau antreurilor și apreciat de-a lungul timpului de chinezi și de egipteni ca plantă condiment, feniculul se dovedește și un bun remediu fitoterapeutic. Planta, preparată sub formă de infuzie, pulbere sau macerat, este de ajutor în digestie dificilă, balonare, spasme, gastrită, constipație, precum și în bolile căilor respiratorii, în afecțiunile de natură nervoasă, în cele de piele sau în problemele feminine.

Mod de preparare

Remediile din fenicul sunt ușor de obținut. Sunt folosite des semințele, dar și fructele sunt frecvent utilizate.
Pentru pulbere, macină semințele fin cu râșnița. Ține sub limbă o linguriţă rasă 10-15 minute, apoi înghite cu puţină apă. Fă tratamentul de trei ori pe zi, pe stomacul gol.
Pentru infuzie, opărește o lingură de pulbere cu o cană de apă (poate fi şi lapte sau apă rezultată în urma fierberii orezului, apă de orez), las-o acoperită vreme de 20 de minute, apoi filtrează. Consumă ceaiul ca atare sau îndulcit cu miere.
Pentru 250 ml de infuzie combinată, lasă peste noapte două linguriţe de pulbere în ½ cană de apă. Filtrează, păstrează maceratul și opărește 20 de minute pulberea rămasă cu ½ cană de apă fierbinte. Combină cele două extracte și bea câte o cană, cu un sfert de oră înainte de mese.
Maceratul pentru uz extern îl obții din 100 g de fructe macerate la rece într-un litru de apă vreme de 6-8 ore. Îl încălzești ușor când îl folosești la frecție. Obții un macerat intern eficient din aceeași cantitate de fructe ținută în doi litri de vin vreme de zece zile, apoi strecurată.

Uz intern

Uleiul volatil, vitaminele, sărurile minerale din compoziția tuturor părților plantei fac din fenicul un leac bun pentru:

  • dureri abdominale
  • balonare
  • digestie dificilă
  • constipaţie spastică
  • insuficienţă pancreatică
  • enterocolită
  • gastrită
  • prolapsul colonului
  • obezitate
  • hemoroizi
  • viermi intestinali
  • intoxicaţii
  • infecţii renale şi urinare
  • lactație insuficientă
  • întârziere în dezvoltarea sânilor
  • menopauză prematură
  • osteoporoză

Uz extern

Compresele și băile cu preparate din fenicul ajută în problemele pielii, dar au și acțiune către organele interne.
Pune comprese cu infuzie călduță (la temperatura corpului) pe ochii inflamați sau folosește-le dacă ai tenul iritabil.
Durerile abdominale pot fi alinate cu ajutorul compreselor calde cu infuzie combinată, aplicate pe zona dureroasă.

Contraindicații

Planta nu are contraindicații, însă este recomandată evitarea supradozajului. În cantitate mare, feniculul produce fenomene epileptice şi are o acţiune narcotică. De asemenea, mai mult de 5-7 grame pe zi pot produce hemoragie uterină. Totodată, depăşirea dozei provoacă fenomene severe gastrointestinale şi nervoase, determinând o stare de agitație și iritabilitate.

Bine de știut!

Sughițul se dă dus repede cu o linguriţă cu seminţe de fenicul ținută în gură.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.37/2014
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: © Sergiogen – Fotolia


Lasă un răspuns

Sus