Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Fereste-ti copilul de infectiile urinare!

Fereste-ti copilul de infectiile urinare!

 

Infecţiile urinare sunt printre cele mai comune afecţiuni ale copiilor şi se manifestă prin vomă, febră mare (peste 38˚C), iritare, letargie şi senzaţie de arsură, înţepătură sau durere la urinare.

Majoritatea sunt provocate de bacteriile care colonizează tractul urinar (E.coli e cea mai frecventă). În primul an de viaţă, băieţii fac cel mai frecvent infecţii urinare. După această vârstă, fetiţele sunt mai predispuse, din cauze anatomice. Până împlinesc cinci ani, 8% din fete şi 1% din băieţi dezvoltă cel puţin una. Iată câteva sfaturi preventive!

Copiii trebuie învăţaţi să bea apă şi să nu „se ţină“, fiindcă urina rămasă în vezică devine un mediu prielnic dezvoltării bacteriei. 

Bebeluşii au nevoie de schimbarea frecventă a scutecelor, iar copiii măricei trebuie învăţaţi regulile unei igiene corecte: spălatul pe mâini înainte de a merge la toaletă, folosirea unui săpun blând, care să nu irite, purtarea lenjeriei de bumbac.

Fetele, şi cele mici, şi cele mai mari, să se şteargă cu grijă din faţă către spate, nu invers (uretra lor e scurtă şi situată mai aproape de anus). 

Nediagnosticată din timp, infecţia poate ajunge până la rinichi şi apar complicaţii, mai ales la copiii până în şase ani. Cu tratament, majoritatea se vindec` într-o săptămână. 

Comments

comments

Lasă un răspuns