Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Fibromul uterin – află, discută, decide!

Fibromul uterin – află, discută, decide!

 

Fibroamele uterine sunt cele mai frecvente tumori benigne (non-canceroase) ale organelor sexuale feminine, apar în general la femeile aflate la vârsta fertilă. Unul dintre cei mai importanţi factori favorizanţi pentru apariţia fibromului uterin este dereglarea hormonală. Conform unui studiu, până la vârsta de 35 de ani, 40% dintre femei dezvoltă fibrom uterin, procentul crescând până la 70% în rândul femeilor aflate în jurul vârstei de 50 de ani.

În general, fibroamele uterine sunt asimptomatice, totuşi atunci când există simptome, cele mai frecvente sunt sângerările excesive, durerile abdominale şi anemia. Chiar în lipsa unor simptome, persoanele afectate de fibrom uterin se pot confrunta cu avorturi spontane, infertilitate, naşteri premature şi alte complicaţii. Diagnosticarea se poate face printr-o simplă ecografie. Fibroamele uterine pot porni de la câţiva centimetri şi pot creşte în dimensiuni şi număr, ajungând chiar să aibă câteva kilograme, atunci când nu sunt depistate şi tratate. Vizita la ginecolog este aşadar esenţială pentru descoperirea timpurie a fibromului uterin.

Vizita la ginecolog trebuie să facă parte dintr-o atitudine profilactică a femeilor. Odată cu apariţia menstruaţiei, femeile trebuie să meargă periodic la control, o dată la şase luni sau măcar la un an. Semnalele de alarmă pentru un consult ginecologic de urgenţă sunt menstruaţiile anormale, oboseala, precum şi durerea în timpul actului sexual”, recomandă Dr. Zorela-Adriana Sgarbură – medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în ştiinţe medicale.

Studiile arată că femeile aşteaptă până la 5 ani pentru a consulta un medic ginecolog, fapt care duce la creşterea riscurilor asupra sănătăţii, dar şi la necesitatea ulterioară a unor proceduri chirurgicale ireversibile, precum histerectomia. Totuşi, în unele cazuri, această procedură medicală este singura opţiune de tratament. Decizia asupra celui mai bun tratament se va baza pe o discuţie cu medicul specialist pornind de la particularităţile fiecărei paciente.

”Nu trebuie să ne temem sau să ne ruşinăm de un astfel de diagnostic, căci fibromul uterin este o afecţiune a femeilor din zilele noastre. Important este să consultăm un specialist de două ori pe an, iar odată diagnosticat, să discutăm cu acesta soluţiile de tratament”, a declarat Mihaela Tatu, brand ambasador al campaniei „Fibromul uterin – află, discută, decide!”.

Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie din România, cu sprijinul companiei Gedeon Richter, a iniţiat campania de informare ”Fibromul uterin – află, discută, decide!”, menită să atragă atenţia asupra incidenţei crescute a fibromului în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă şi asupra opţiunilor moderne de tratament. Prin această campanie, femeile sunt invitate să aloce un interes ridicat asupra sănătăţii lor şi să meargă la control specializat periodic.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns