Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Ficatul gras – boala rară și gravă care poate apărea în sarcină

Ficatul gras – boala rară și gravă care poate apărea în sarcină

ficatul gras

Una dintre afecțiunile care pot să apară brusc în timpul sarcinii este boala ficatului gras, sau steatoza hepatică. La fel ca în cazul hipertensiunii arteriale sau a diabetului asociat cu sarcina, această boală dispare de obicei după naștere. Însă poate duce la complicații foarte grave, dacă nu îi recunoști din timp simptomele.

Chiar dacă ești o femeie sănătoasă și ai avut mereu analizele la zi, în timpul sarcinii trebuie să fii foarte atentă și să mergi mai des la medic pentru control. Fără să-ți dai seama, pot să apară boli de care nu sufereai înainte, dar care sunt declanșate de schimbările hormonale din timpul sarcinii. Cele mai cunoscute sunt diabetul și hipertensiunea arterială. Aceste probleme grave de sănătate se vor manifesta numai în timpul sarcinii și vor dispărea după naștere. Însă, fără tratamentul necesar viața ta și a micuțului pot fi puse în pericol.

Potrivit publicației Web MD, o afecțiune care apare mai rar în timpul sarcinii, dar care este foarte periculoasă este boala ficatului gras. În cazul femeilor însărcinate, boala se declanșează din cauza modificărilor hormonale din organism. Dacă nu este depistată la timp, poate duce la complicații extrem de grave, cum sunt infecțiile, hemoragiile sau chiar insuficiența renală. De aceea, diagnosticul trebuie pus cât mai repede, mai ales că în această situație se recomandă declanșarea nașterii cât mai rapid posibil.

Simptomele ficatului gras în sarcină

După cum aflăm din acest articol, boala are simptome destul de greu de recunoscut, pentru că ele pot fi semnul mai multor afecțiuni. Însă trebuie să mergi de urgență la medic pentru analize, dacă treci printr-una dintre aceste stări anormale:

  • Te simți foarte obosită
  • Nu mai ai poftă de mâncare și pierzi în greutate
  • Te simți confuză, nu te poți concentra
  • Îți apar pete închise la culoare pe piele
  • Simți o durere în partea dreaptă a abdomenului.

Pentru diagnostic, medicul va face mai întâi o ecografie abdominală. După cum reiese și din denumirea bolii, ea se manifestă prin acumularea de grăsime în ficat. Acest lucru va fi vizibil la ecograf, unde se poate observa și dacă ficatul și-a mărit dimensiunea, ceea ce se și întâmplă, de obicei. Există și analize speciale de sânge care pot indica apariția afecțiunii, prin testarea unor enzime. Boala ficatului gras apare atunci când grăsimea formează peste 5 – 10% din greutatea totală a organului.

Din fericire, după naștere organismul tău își va reveni și ficatul va avea din nou un aspect normal și va funcționa așa cum trebuie. Este indicat totuși să-ți schimbi stilul de viață, să faci sport, să urmezi o dietă echilibrată și să te ferești de alcool. Menținerea unei greutăți normale este de asemenea esențială, prin urmare iată un motiv în plus ca să revii în formă cât mai curând după naștere.

Alte situații în care apare boala ficatului gras

Boala ficatului gras nu apare numai în timpul sarcinii, ea fiind întâlnită de obicei în alte situații. Există mai multe tipuri de steatoză hepatică. Cele mai frecvente sunt ficatul gras alcoolic (întâlnit la alcoolici) și ficatul gras non-alcoolic, care apare din cauze care nu sunt încă foarte clare. Medicii precizează însă că există numeroși factori de risc, care pot declanșa boala: obezitatea, diabetul, nivelul ridicat de colesterol în sânge, hepatita virală, bolile autoimune, malnutriția.

Trebuie să știi că boala ficatului gras poate să apară inclusiv la copii, de aceea trebuie să ai mare grijă la stilul de viață cu care îl vei învăța pe micuțul tău, încă din primii ani. Obezitatea și sedentarismul sunt principalele cauze ale declanșării bolii la copii. Există însă și o predispoziție genetică. De aceea, dacă ai suferit de această boală în timpul sarcinii ar fi bine să urmărești cu atenție analizele celui mic și să-l duci regulat la medic.

Iată de ce analizele sunt esențiale mai ales în timpul sarcinii. Trebuie să discuți cu medicul tău despre orice simptom neobișnuit care apare. În această perioadă sistemul imunitar e mai slăbit și pot să apară boli provocate chiar de transformările inevitabile care au loc în corpul tău.

 

Foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns