Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Fotochemoterapia – eficienta impotriva psoriazisului

Fotochemoterapia – eficienta impotriva psoriazisului

Aproximativ 3% din populatia lumii prezinta simptome specifice psoriazisului. Multi dintre ei sufera dureri constante cauzate de craparea si sangerarea pielii, indura umilinta cauzata de o afectiune inteleasa gresit de catre cei din jur, suporta dezamagirea provocata de lipsa unui tratament eficient si se confrunta cu complicatiile acestei boli: artrita psoriazica.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afectiune cutanata care provoaca leziuni rosiatice in orice zona a corpului. Potrivit statisticilor, aproximativ 30-50 % din persoanele care au psoriazis ajung sa sufere si de artrita psoriatica, afectiune care provoaca in timp dureri, amorteli si tumefieri in jurul incheieturilor. Acest tip de artrita afecteaza in principal mainile, picioarele, incheieturile si gleznele. Cel mai adesea psoriazisul apare in jurul varstei de 15-35 de ani, desi poate fi intalnita atat la nou-nascuti, cat si la persoane in varsta.

Care sunt cauzele aparitiei psoriazisului?

Cauza aparitiei psoriazisului nu este cunoscuta cu exactitate, insa medicii considera ca boala este legata de sistemul imunitar al corpului. La persoanele cu psoriazis celulele epiteliale se dezvolta prea repede. Cresterea rapida a celulelor duce la suprapunerea straturilor de piele si implicit la exfolierea acestora – de aici si aspectul deshuamat al epidermei.

Fotochemoterapia – tratament cu raze UV impotriva psoriazisului

Fotochemoterapia – cunoscuta si sub numele de PUVA terapie – este un tratament de aplicare a unui medicament (psoralen) pentru a sensibiliza pielea la razele ultraviolete. Aplicarea psoralenului este fie topica (locala), fie orala (sistemica). „Mecanismul fotochemoterapiei in cazul psoriazisului este bazat pe faptul ca PUVA cauzeaza fotoconjugarea psoralenilor la ADN si supresia mitozei, sinteza de ADN si proliferarea celulara”, explica dr. Wissam Taleb, medic dermatovenerolog in cadrul Centrului Medical Focus.

Remisie in 90% din cazuri

Tratamentul pe baza de fotochemoterapie consta in doua-patru sedinte pe saptamana, doza crescandu-se treptat conform raspunsului la tratament. Frecventa sedintelor poate fi redusa dupa remisiunea leziunilor la o sedinta pe saptamana.

„Rezultate terapeutice excelente pot fi obtinute in psoriazisul vulgar discoid cu remisie la aproximativ 90% dintre cazuri, dupa 15-25 sedinte. PUVA este indicata in psoriazisul pustular, eritrodermic, palmo-plantar cronic si cel unghial.

Acest tratament se considera a fi unul de prima linie pentru pacientii de peste 55 ani si care au peste 20% din suprafata corpului afectata”, explica dr. Wissam Taleb.

PUVA – tratament adjuvant in dermatita atopica

PUVA poate fi folosita si ca tratament adjuvant in limfomul cutanat cu celule T (mycosis fungoides), dermatita atopica forma severa, lichen plan, mastocitoza cutanata, vitiligo, ca si tratament de preventie in fotodermatoze.

Efecte adverse

Efectele adverse pot fi eritem, ameteli, greturi, prurit, hiperpigmentare cutanata, arsuri, cefalee, uscaciunea pielii si cancere cutanate.

Contraindicatii

Potrivit dr. Wissam Taleb, fotochemoterapia are si contraindicatii: la pacietii cu boli renale, hepatice sau cardiovasculare severe, care sufera de cataracta sau au boli care se agraveaza la lumina (LES, porfirie), care au fost expusi anterior la radioterapie sau au un istoric de malignitate cutanata. Fotochemoterapia este contraindicata si pe timpul sarcinii.

Comments

comments

Lasă un răspuns