Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Galbenușul din ou: sănătos sau nociv?

Galbenușul din ou: sănătos sau nociv?

Omleta din albuşuri de ou face mai mult rău decât bine? 

Mai mult ca sigur ai auzit de-a lungul timpului că gălbenuşul din ou este un aliment de evitat. Că nu e bun pentru organism. Că are un conţinut mare de colesterol. Că nu este bun pentru pentru inimă. Dar oare este complet adevărat?

Ce ştim cu siguranţă este că dacă nu foloseşti gălbenuşurile ci te limitezi doar la albuşuri scazi automat numărul de calorii şi cantitatea de grăsimi şi colesterol. Dar de asemenea ştim că o dietă nu înseamnă doar calorii, grăsimi şi colesterol, nu?

Deci, ce pierzi ori de câte ori renunţi la gălbenuşul din ou? 

Citeste si: De ce trebuie sa mananci mai multe oua

5 beneficii ale gălbenuşului din ou 

Colina, o vitamină care joacă un rol important în sănătatea ficatului, a memoriei şi ajută împotriva bolilor neurologice. De asemenea ajută la creşterea rezistenţei pentru atleţi şi are rol şi în prevenirea bolilor de inimă.

Vitamina B2, cunoscută şi că Riboflavină, care are un rol esenţial în metabolism.

Vitamina B12, esenţială pentru funcţionarea normală a creierului, a sistemului nervos şi a sângelui. Este foarte importantă şi pentru energie.

Vitamina D, cu un rol major în dezvoltarea oaselor.

Fierul, care este esenţial pentru energie şi imunitate, dezvoltarea abilităţilor de învăţare şi abilitatea de a păstra temperatura corpului constantă.

Citeste si: Motive sa mananci zilnic ananas

Încă mai eşti îngrijorată de colesterolul pe care il contine gălbenuşul din ou? 

Un studiu făcut la Şcoala de Sănătate Publică de la Harvard a concluzionat că pentru majoritatea oamenilor colesterolul din alimente (deci şi din ou) are un impact mult mai puţin semnificativ decât amestecul de grăsimi; amestecul de grăsimi în dietă are un aport mai mare în cantitatea totală de colesterol sau în nivelul de colesterol LDL (colesterolul rău). Mai mult, gălbenuşul din ou, chiar dacă are un nivel mare de colesterol, este bogat şi în nutrienţi care pot scădea riscul de boli de inimă. Nutrienţii la care ne referim sunt cei de mai sus: proteine, vitaminele B12 şi D, riboflavina şi fierul.

Chiar şi studiile care investighează legătura între colesterolul din alimentaţie şi nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge declară că un consum de până la 4 gălbenuşuri din ou pe săptămână nu are niciun efect negativ şi nu creşte riscul de boli de inimă.

În concluzie, gălbenuşul din ou este sănătos, dar ai grijă să ţii sub control celelalte surse de colesterol. Data viitoare când îţi faci o omletă, amestecă un ou întreg cu câteva albuşuri de ou şi ţine cont de beneficiile gălbenuşului din ou consumat cu moderaţie.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns