Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Gingivita: mai bine o previi!

Gingivita: mai bine o previi!

Gingiile tale au o culoare roșiatică și sunt inflamate? Îți sângerează când te speli pe dinți? Atenție, sunt semne de gingivită! Ia imediat măsuri, ca situația să nu se agraveze.

Gingiile, acel țesut moale și roz care înconjoară, susține și protejează dinții, joacă un rol esențial în sănătatea întregii guri. Dacă nu sunt atent îngrijite, ele se îmbolnăvesc foarte ușor. Iar netratată la timp, inflamația gingiilor (gingivita) poate transforma în realitate coșmarul care ne îngrozește pe toți: pierderea dinților. Ca să nu ajungi acolo, ai de făcut un singur lucru: igienă bucală ireproșabilă.

Inamicii nr. 1

Gingivita este frecvent întâlnită la adulți, dar poate debuta chiar din copilărie și adolescență. Adeseori, ea se dezvoltă încet, fără durere. La originea bolilor gingivale (gingivită, parodontoză) stau în principal placa dentară și tartrul.

Placa dentară este o substanță albă și lipicioasă care conține bacterii și se formează pe dinți în fiecare zi. Ea apare din cauza acumulării bacteriilor (peste 500 de specii) ce trăiesc în gură. Aceste bacterii pot fi eliminate prin curățarea dinților cu periuța și ața dentară, dar, dacă igiena dentară lipsește sau e incorect efectuată, bacteriile aderă la suprafața dinților, formând un fel de biofilm din ce în ce mai gros: placa bacteriană.

Când nu este îndepărtată (sau e îndepărtată doar parțial, prin curățarea incorectă a dinților), placa bacteriană se transformă într-un depozit dur, calcifiat – acesta este tartrul, numit popular și „piatra de pe dinți“. Tartrul irită gingia, provocând inflamarea ei.

Factori favorizanți

Alături de igiena dentară precară, inflamația gingiilor poate fi favorizată și de alți factori: dinți prost aliniați, modificări hormonale (sarcină, pubertate, menopauză etc.), deficit de vitamine (în special C și B3), diabet, tratament cu anumite medicamente (de pildă, anticoncepționale, antihipertensive etc.), scăderea imunității, o proteză prost realizată, fumat, stres.

Nu uita: toți acești factori generali rămân fără consecințe dacă igiena bucală este corect efectuată. În caz contrar, ei devin factori care agravează simptomele gingivitei.

Semne de alarmă

Gingiile sănătoase sunt ferme, acoperă întreaga rădăcină a dintelui și nu sângerează deloc. Ei bine, situația se schimbă când se instalează gingivita. La început, vei remarca înroșirea gingiilor și sângerarea lor ușoară în timpul periajului – din acest punct, boala este reversibilă cu ajutorul unei bune igiene dentare.

În schimb, dacă ignori problema, infecția avansează, iar simptomele se agravează: gingiile se umflă, își schimbă culoarea (roșu intens spre violaceu), sângerează cu ușurință nu doar când te speli pe dinți sau folosești ața dentară, ci și când mănânci alimente mai dure, cum ar fi merele. În ciuda simptomelor vizibile, cel mai probabil nu vei simți nicio durere în gură.

Dacă nici în acest stadiu nu iei măsuri, gingivita se transformă în parodontoză. Adică bacteriile invadează și suprafața dentară subgingivală, se înmulțesc peste măsură și eliberează toxine care atacă și distrug nu doar gingia, ci și celelalte țesuturi care fixează dintele în alveolă: cement, ligament parodontal, os alveolar. Necazurile nu întârzie să apară: gingiile se retrag și dezvelesc inestetic dinții, care devin sensibili la cald, rece sau dulce, osul se resoarbe, dinții încep să se miște, iar la un moment dat vor cădea sau vor trebui extrași de dentist din cauza mobilității scăzute.

Vizita la dentist

„Dacă îți sângera orice altă parte a corpului, ai fi luat măsuri“ – ne atrage atenția un spot publicitar pe care îl tot vedem la televizor în ultima vreme și care promovează o pastă de dinți antigingivită. O afirmație foarte adevărată: nu ne prea speriem dacă ne sângerează gingiile, nu-i așa? Și totuși, bine ar fi ca, dacă observi simptomele de gingivită amintite sau orice altă modificare la nivelul gingiilor, să te programezi de îndată la dentist.

La cabinet, medicul va evalua starea gingiilor și a dinților și va efectua un detartraj, pe care ulterior ar trebui să-l repeți la fiecare 6-12 luni. Apoi, în funcție de cât de avansată e boala, dentistul va stabili tratamentul.

* Dacă afecțiunea e într-o fază incipientă, cu igienă strictă și câteva proceduri neinvazive (detartraj, chiuretaj subgingival, aplicare locală de antiinflamatoare și antibiotice, eventual și tratament oral cu antibiotice), boala poate fi eliminată.

* În schimb, dacă s-a ajuns la parodontoză avansată, se va recurge la tratament chirugical: adiție de os, regenerare gingivală minim invazivă prin metoda PST (Pinhole Surgical Technique), operație cu lambou (reducerea pungilor parodontale), grefă de gingie.

Igiena dentară, indispensabilă

Indiferent de stadiul bolii gingivale, este absolut indispensabilă menținerea unei igiene bucale impecabile. Fără ea, indiferent cât de sofisticat sau de avansat ar fi tratamentul aplicat de dentist, boala revine și vei ajunge să-ți pierzi dinții. Iar dacă în prezent te bucuri de gingii sănătoase, tot prin igienă vei reuși să le menții astfel. În ce constă, concret, o bună igienă orală?

* Spală-te bine pe dinți de două ori pe zi, dimineața (după micul dejun) și seara (după cină) ca să elimini placa bacteriană și resturile alimentare.

* O dată pe zi, curăță dinții cu ața dentară. Dacă nu știi s-o folosești, roagă dentistul să te învețe.

* După periaj, clătește-ți gura cu o apă de gură antimicrobiană.

* Dacă ai deja gingivită, este foarte important să folosești un irigator (duș) bucal. Merită să-ți cumperi un asemenea aparat, fiindcă el te ajută să elimini placa bacteriană dintre dinți și din zona subgingivală (locul preferat de bacterii). Poți face dușul bucal cu apă în care ai dizolvat sare sau bicarbonat de sodiu (ambele au efect antibacterian). După doar două săptămâni de folosire, aspectul gingiilor tale se va îmbunătăți vizibil.

* Mergi la dentist cel puțin o dată la șase luni.

Riscuri pentru sănătate

Placa bacteriană din gură amenință nu doar sănătatea dinților și a gingiilor, ci și starea de bine a întregului organism. Tot mai multe studii arată că bacteriile și inflamația din gură sunt legate de alte probleme, precum atac de cord, demență, artrită reumatoidă, naștere prematură. Ce se ascunde în spatele acestor legături? Experții nu știu sigur, dar bănuiesc că, în număr prea mare, bacteriile din gură ajung în circulația sangvină și lezează marile organe.

Citește și:

Alimentele rele si bune pentru dinti

Alimente care iti albesc dintii natural

Ingredientul fatal din pasta de dinti

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.10/12.03.2015
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns