Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Ingredientul fatal din pasta de dinti

Ingredientul fatal din pasta de dinti

Triclosan este ingredientul fatal din pasta de dinti. Aceasta substanta exista in unele marci de pasta de dinti si a fost asociat cu dereglarile hormonale si riscul de aparitie a unor tipuri de cancer. Rezultatele au fost confirmate de o serie de teste facute pe animale, si care au foat date recent publicitatii.

Dosarul de studiu care sustinea ca triclosanul este inofensiv si care a premis celebrului producator sa introduca substanta in pasta de dinti, nu a fost dat publicitatii, dar analizate de specialisti concluziile sunt certe:  producatorii de pasta de dinti stiau ca triclosanul poate produce malformatii osoase la fetusii de soareci in laborator, dar studiile au fost considerate irelevante, iar pasta de dinti se comercializeaza fara avertizari. Privite prin prisma stiintei actuale, astfel de malformatii par mai degraba un semnal al faptului ca triclosanul intrerupe functionarea sistemului endocrin si afecteaza functionarea hormonala, afirma cei trei cercetatori.

  • Pericolele din pasta de dinti

Cu toate acestea producatorul nu a fost pus sub nici o acuzare oficiala in urma investigatiilor speciale facute in Statele Unite ale Americii. In plus producatorul sustine ca 80 de studii clinice, realizate pe aproximativ 19.000 de persoane si un studiu independent realizat in 2013 de Cochrane Oral Health Group, o asociatie de medici, cercetatori si avocati specializati in sanatate, nu a gasit nici o dovada a unor efecte daunatoare asociate cu folosirea respectivului tip de pasta de dinti cu mentiunea „Total”.

Triclosanul este folosit in aproape 200 de produse, inclusiv in dozatoarele de produse alimentar si cosmetice si alte bunui de larg consum, inclusiv produse destinate copiilor.

 

Exista indicii care arata ca una din cele mai mari probleme de sanatate ale omenirii sunt provocate de afectarea sistemului endocrin uman ca urmare a unor toxine larg utilizate si ale caror efecte pe teremen lung nu au fost niciodata corect evaluate. Acesta pare sa fie motivul principal care a dus la cresterea alarmanta a boli endocrine, dar si a cancerului mamar, ovarian, de prostata si testicular, mai ales in ultimii 40-50 de ani. Concluziile sunt cuprinse intr-un studiu publicat in 2012 de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de Programul pentru Mediu al ONU.

Triclosanul a fost interzis in Uniunea Europeana in 2010 in materiale care intra in contact cu alimentele si produsele alimentare, dar este permisa utilizarea lui in cosmetice si alte categorii de bunuri.


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus