Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Glicemia scazuta te face nervoasa

Glicemia scazuta te face nervoasa

Concentratiile scazute de zahar din sange sunt unul din motivele pentru care esti nervoasa, tot aceasta fiind deseori si cauza pentru care oamenii, in general, devin mai furiosi si au un risc crescut de a se manifesta agresiv. Glicemia scazuta te face nervoasa, acestea sunt concluziile unui studiu american publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Potrivit acestui studiu, simpla senzatie de foame, care rezulta dintr-un nivel scazut de glucoza, poate fi un factor de tensiune si poate duce la certuri si uneori chiar la violenta. Studiul a fost coordonat de Brad Bushman, psiholog la Universitatea de Stat din Ohio.

Studiul, care a fost efectuat pe 107 cupluri casatorite, timp de 21 de zile, a aratat ca simpla masurare a glicemiei, la sfarsitul zilei, a permis prezicerea gradului de furie resimtit de fiecar persoana implicata in studiu fata de partenerii lor de cuplu.

Pentru a cuantifica acea furie, cercetatorii americani au oferit fiecarui participant o papusa voodoo, care il reprezenta pe partenerul de cuplu al acestuia si 51 de ace cu gamalie.

La sfarsitul zilei, fiecare dintre soti a infipt un anumit numar de ace in papusa primita, in functie de cat erau de suparati pe sotii lor. Voluntarii erau intotdeauna singuri atunci cand infigeau ace in papusile voodoo si notau pe o foaie numarul de ace utilizate. In acelasi timp, fiecare sot trebuia sa isi masoare glicemia inainte de micul-dejun si inainte de a merge la culcare.

La final s-a dovedit un echilibru perfect intre numarul acelor infipte in papusile voodoo, raportata la nivelul glicemiei. Legatura dintre glicemie si gradul de furie persista chiar si atunci cand se lua in calcul faptul ca sotii se declarau satisfacuti de acea casatorie.

La finalul celor 21 de zile, cuplurile au fost invitate sa faca un al doilea test. Ei trebuiau sa apese pe un buton cat mai repede posibil atunci cand o tinta rosie aparea pe monitorul unui computer. Castigatorul din fiecare cuplu avea atunci dreptul de a-si supune partenerul unui zgomot foarte puternic si doar el avea voie sa decida intensitatea si durata sunetului. Rezultatele au aratat ca voluntarii cu cele mai mici concentratii de zahar in sange provocau sunetele cele mai puternice si le actionau pe duratele cele mai lungi. De aici s-a tras concluzia ca dispozitia spre agresivitate este direct legata de un nivel mic al glicemiei in sange.

Acest fenomen se explica prin faptul ca glucoza este principalul „carburant” al creierului si ca gradul de control de sine necesar pentru a stapani accesele de furie si impulsurile agresive necesita multa energie, au subliniat autorii.

Sunt putini cei care stiu ca desi cantareste doar 2% din greutatea unui adult, creierul consuma 20% din caloriile arse zilnic de metabolism. Una peste alta sfatul profesorul Bushman, coordonatorul testului, a fost acela ca inaintea unei discutii dificile sa manance ceva dulce.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns