Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Grăsimi bune de adăugat în dieta ta zilnică

Grăsimi bune de adăugat în dieta ta zilnică

Uleiurile vegetale sunt cea mai bună sursă pentru a ne asigura porția de grăsimi sănătoase, esențiale organismului. În plus, consumate moderat, acestea nu îngrașă. Alege-l pe cel mai bun pentru tine!

Ulei de măsline

Este o sursă bogată de grăsimi mononesaturate și antioxidanți – printre care luteina (protejează celulele pielii împotriva îmbătrânirii) și betacarote-nul (previne apariția cancerului, întinerește pielea). Preîntâmpină instalarea diabetului zaharat și a afecțiunilor cardiovasculare prin scăderea nivelului de colesterol rău (LDL).

Sfat. Alege-l pe cel extravirgin, cu termen de valabilitate nu mai mare de doi ani. Folosește-l cu precăderea la prepararea salatelor și sosurilor sau când înăbuși legume.

Ulei de orez

Cu o aromă plăcută de nucă, bogat în substanțe nutritive, vitamina E și antioxidanți, uleiul obținut din tărâțe de orez are capacitatea de a scădea nivelul colesterolului din sânge și de a ajuta în cazul afecțiunilor cardiovasculare. Completează gustul natural al alimentelor și, indiferent de modalitatea pe care o alegi pentru a le prepara (prăjit, fiert sau în salate, la pregătirea dressingurilor), uleiul de orez este un adevărat medicament.

Sfat. Are punctul de ardere foarte ridicat, iar asta îl face potrivit pentru prăjirea alimentelor (prin tehnica stir-fry).

Ulei de struguri

Obținut prin presarea la rece a semințelor de strugure, acest tip de ulei este un produs miraculos pentru sănătate, care s-a făcut cunoscut datorită efectelor sale antiîmbătrânire. Este foarte bogat în vitamine, dintre care cele mai importante sunt E și F, minerale, proteine și antioxidanți. În plus, conține procianidine, un agent antiîmbătrânire mult mai puternic decât vitaminele E și C.

Sfat. Gustul cu adevărat plăcut și subtil transformă uleiul de struguri într-un excelent ingredient pentru salate.

Ulei de arahide

Unul dintre preferatele bucătarilor asiatici, uleiul de arahide protejează sănătatea inimii datorită conținutului de grăsimi bune, printre care omega 3, stimulează imunitatea și menține sănătatea ochilor și a creierului. Este bogat în vitaminele E și A (benefică pentru o piele sănătoasă).

Sfat. Are punctul de fumegare foarte ridicat, iar asta îl face potrivit pentru tehnici culinare precum prăjirea în baie de ulei sau stir-fry. Mai mult de atât, gustul îl recomandă la prepararea dressingurilor pentru salate.

Ulei de avocado

Consumat cu moderație pentru că are multe calorii, uleiul de avocado conține grăsimi bune, betacaroten, vitaminele E, A și D, ajută la scăderea colesterolului rău, reduce riscul bolilor de inimă și întărește oasele.

Sfat. Uleiul de avocado este mai mult gourmet decât de gătit. Pentru a te bucura de gustul său fin, dar și de calitățile lui terapeutice, folosește-l pentru a prepara salate delicioase.

Articol preluat din ediția de iunie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns