Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Graul, sacralitate si hrana

Graul, sacralitate si hrana

Ai observat că puţină lume se îndură să arunce pâinea? Asta, deși nu mulţi sunt cei care cunosc semnificaţia bobului de grâu.

Pâinea semnifică Trupul lui Iisus în creştinism, dar grâul şi, implicit, pâinea au semnificaţii sacre încă de la începuturile vieţii sedentare a omului, pentru că, da, grâul a fost printre primele cereale cultivate de om. Ţăranii încă ţin cu sfinţenie sărbătorile grâului, respectă transformarea bobului în făină şi apoi în aluat. Pentru că grâul simbolizează viaţa însăşi, iar pâinea și colacul – transformarea, evoluţia.

Toată viaţa

Românii îşi întâmpină oaspeţii cu pâine şi sare, aruncă boabe de grâu peste miri la nuntă, întru belşug, fac colivă pentru pomenirea morţilor. Colacii, pâini sacre, stau la mare preţ de la naştere până la moarte: colacul naşei (la botez), colacul miresei, colacii care se împart spre pomenire. Plămada pâinii (a colacului) cere curăţenie trupească şi sufletească, la fel pregătirea colivei, pentru că grâul e sacru și trebuie respectat. Asemenea divinităţii care a creat omul din lut (pământ şi apă), femeile plămădesc colacii din aluat (făină de grâu şi apă) sau coliva (grâu şi apă) De aceea, ele trebuie să fie cât mai curate la trup şi la spirit, împăcate cu toată lumea, să nu poarte pică şi nici să nu fie certate cu cineva.

Sănătate din bob

Grâul nu este numai sacru şi hrănitor, e şi un medicament de-a dreptul minunat. Iar asta, încă din perioada de germinare, dar şi la sfârşitul vieţii, când din grâu rămâne doar
coaja (tărâţele).

| Germenii au în componenţă mai mulţi nutrienţi şi de mai bună calitate decât sămânţa. Grâul încolţit este un stimulator extrem de important al activităţii organismului uman graţie conţinutului bogat în complexul vitaminic B şi în enzime. Curăţă sângele, fiind un excelent detoxifiant, ajută în artrită, probleme hepatice, anemie, boli de piele, imunitate scăzută, afecţiuni respiratorii şi, cel mai important, în infertilitatea feminină. Cura cu germeni de grâu are un efect cu totul special asupra pielii, întinerind-o. Timp de trei luni, se ia dimineaţa, pe stomacul gol, o porţie (3-6 linguri adulţii, 1-2 linguri copiii) de germeni pasaţi în blender și amestecaţi cu miere. Mai mult, germenii de grâu pot fi folosiţi ca ingredient în salate, având un gust foarte bun.

| Grâul verde, bunăoară cel crescut de la Sfântul Andrei până la Crăciun, are şi el calităţi de invidiat. Conţine 19 aminoacizi, 19 minerale, mai multă vitamina C decât portocalele şi o cantitate mai mare de vitamina A decât morcovii. Furnizează peste
30 de enzime necesare digestiei și e compus în proporție de 70% din clorofilă, benefică pentru imunitate. Un pahar cu suc de grâu verde pe zi, în cure de 2-4 săptămâni, face minuni asupra capacităţii celulelor de a se regenera.

| Tărâţele sunt pline de vitamine şi minerale: complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP. De asemenea, conțin mult magneziu, calciu, sodiu, potasiu. Se macină cât mai fin cu râşniţa de cafea pentru a obţine o pulbere, care se ia în cure prelungite, amestecată cu lapte, miere, apă sau ceai: câte o lingură înainte sau după mese, în orice moment al zilei (5-6 prize pe zi). Pulberea se poate pune, de asemenea, în salate sau mâncăruri, pe post de condiment. Astfel de cure reglează digestia, sunt emoliente, mai ales pentru stomac şi intestine, laxative, nutritive, reconfortante, remineralizante, previn apariţia cancerului (conţin inhibitori de protează şi antioxidanţi care au un rol foarte important în inactivarea substanţelor cancerigene).

Articol preluat din ediția de decembrie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns