Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Gutuile, leac delicios

Gutuile, leac delicios

Gutuile sunt ultimele fructe din an, dar nu cele din urmă. Capacitatea acestora de a se transforma într-o dulceață absolut delicioasă este surclasată doar de proprietățile lor medicinale de excepție.

Când spui noiembrie, zici gutui. Aceste fructe mari, de un galben strălucitor și cu o aromă inconfundabilă sunt rude apropiate cu merele și perele. Au puține calorii (doar 57 la 100 g), sunt bogate în vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, acid folic, calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu, cupru și o cantitate mică de seleniu și zinc. Dacă vrei să profiți tot anul de virtuțile acestor „mere de aur“, prepară din ele dulceață, compot, marmeladă, gem, sirop ori jeleu.

Leac pentru diaree și hemoroizi

Apreciate nu doar în gastronomie, ci și în medicina populară, gutuile sunt recomandate ca remediu în diaree, afecțiuni ale gurii, sângerări hemoroidale sau uterine. Fibrele din compoziția lor (pectine și taninuri) au proprietăți antidiareice și antiseptice și protejează mucoasa intestinală. Iată câteva rețete utile în caz de diaree și hemoroizi:

* Decoct de fructe. Taie o gutuie în bucăți mici și adaugă 500 ml de apă. Pune vasul pe foc și lasă la fiert 15 minute, apoi acoperă și ține la infuzat zece minute. Strecoară și bea licoarea între mese. Acest decoct astringent poate fi folosit și extern, sub formă de comprese aplicate direct pe hemoroizi.

* Decoct de semințe. În 250 ml de apă rece, adaugă o linguriță cu semințe. Adu lichidul la punctul de fierbere și lasă-l să clocotească la foc mic zece minute. Strecoară și bea două căni pe zi, între mese.

* Decoct delicios. Spală bine o gutuie și taie-o în bucăți. La un litru de apă rece, adaugă 50 g de zahăr și pune bucățile de fruct. Lasă amestecul să fiarbă până când scade la jumătate, strecoară și bea două căni pe zi, între mese. Poți înlocui apa cu un litru de vin roșu.

Suferințe ale pielii

Sâmburii sunt excelenți pentru tratarea micilor probleme ale pielea: eczemă, arsuri, iritații, herpes, piele crăpată de la frig. Usucă semințele pe o pânză de bumbac așezată lângă o sursă de căldură sau la fereastră, la lumina soarelui.

* Într-un pahar cu apă rece, pune o lingură cu sâmburi, acoperă cu pânză și lasă la macerat într-un loc întunecat și uscat 12 ore. Filtrează, iar în lichidul rezultat, înmoaie comprese de tifon, apoi aplică-le pe zonele afectate. Lasă-le să acționeze cel puțin 20 de minute, iar la final masează ușor pielea cu o cantitate mică din maceratul rămas după filtrare. Repetă de două ori pe zi, timp de zece zile.

Bine de știut

* E de preferat ca gutuile să se mănânce gătite – miezul dur se înmoaie la fiert. Odată curățată, gutuia se oxidează foarte repede. Stropește-o imediat cu suc de lămâie.

* Bogăția lor de fibre (6 g la 100 g de fruct) favorizează scăderea colesterolului și a glicemiei și previne cancerul de colon.

Citește și:

Bălării de leac

Cele mai bune ceaiuri pentru rinichi

Băi de fân şi flori de câmp

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.45/12.11.2015

Autor: Angelica Câlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns