Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Gustarea de la birou: deliciu sau pericol pentru sanatate?

Gustarea de la birou: deliciu sau pericol pentru sanatate?

Cand esti la birou, inlocuieste biscuitii si covrigeii sarati cu un sandvis preparat acasa.

Pentru o sanatate de fier, sunt doua sfaturi pe care nutritionistii le ofera: o alimentatie echilibrata si miscare zilnica, cel putin 30 de minute. Daca miscarea este mai tot timpul o activitate pe care o adaugam pe "to do list", alimentatia merita mai multa atentie. Dar cat de atenti putem fi la ceea ce mancam atunci cand stam la birou, peste 8 ore pe zi, in conditii de stres?

Alimentatia si stresul

Stresul este un factor tot mai prezent in viata de zi cu zi, iar statisticile arata ca una din cinci persoane sufera de afectiuni din cauza lui. In timp, stresul asociat cu o alimentatie nefavorabila favorizeaza aparitia ulcerului, diabetului, hipertensiunii arteriale, acumularea kilogramelor etc. De cele mai multe ori, in punctul maxim al nivelului de stres, se poate manifesta tendinta de a manca mai mult si atunci, intotdeauna, recurgem la pachetul de biscuiti sau la covrigei sarati.

Aceste produse, carora li se adauga mancarea de tip fast-food, sunt nesanatoase, incarcate caloric, si trebuie evitate pentru ca aduc organismului foarte putine beneficii nutritionale si pot fi direct responsabile pentru acumularea kilogramelor. "Unele studii stiintifice arata ca sub efectul unor hormoni eliberati la stres (cortizonul si leptina), metabolismul poate incetini, iar corpul poate stoca aceste alimente sub forma de depozite adipoase", declara dr. Ciprian Constantin, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Clinica Endocrino-Metabolice, Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central si membru al Fundatiei Pentru o Alimentatie Sanatoasa.

Solutia ideala: pachetul de acasa

Daca tot nu putem trai intr-un mediu fara stres, macar putem inlocui snacks-urile cu gustari sanatoase, cum e sandvisul preparat acasa. "Pot fi folosite 2 felii de paine integrala, care furnizeaza organismului fibre si glucide necesare pentru o digestie buna, margarina tartinabila de calitate, pentru continutul acesteia bogat in Omega 3 si Omega 6, si piept de curcan, pentru proteinele de calitate pe care le contine", recomanda dr. Cirprian Constantin. In functie de preferinte, sandvisul poate fi preparat cu peste – care este foarte sarac in grasimi, dar ofera organismului proteine – cu branza, datorita continutului mare de calciu, sau cu legume, care asigura necesarul zilnic de vitamine: rosii, ardei, salata verde.

Alte optiuni de gustari sanatoase si, in acelasi timp delicioase, pot fi iaurturile degresate, migdalele, nucile, fisticul sau fructe precum mere, kiwi, ananas, care pot fi o importanta sursa de minerale, vitamine si fibre pentru organism.


Lasă un răspuns

Sus