Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Hidratarea corectă toamna și iarna

Hidratarea corectă toamna și iarna

Hidratarea corectă toamna şi iarna este mai difici de realizat decât în sezonul cald. Dar hidratarea corecta toamna şi iarna este esentala pentru menţinerea stării de sănătate. Procese vitale, depind de aportul de lichide, dar şi de cantitatea acestora. Necesarul de lichide al organismului, nu variază semnificativ, în funcţie de sezon, cu excepţia perioadelor de caniculă din timpul verii sau al unui efort fizic susţinut, când evident necesarul de lichide creşte foarte mult. Se poate spune că hidratarea în sezonul rece este la fel de importantă că şi hidratarea din timpul verii, dar mereu deficitară.   

Există ideea că iarnă nevoia de lichide a organismului scade, ceea ce este nu doar greşit, dar şi foarte periculos. Regulă celor opt pahare de apa rămâne valabilă şi iarnă şi vară. Ceea ce este important de spus este că regula celor opt pahare este o cantitate etalon.

Ideal este că 75-80% din aportul de apa să provinムdin lichide (apa, ceai, cafea, supă) , în timp ce 15-20%, din alimente precum şi din fructe şi legume.

Estential este faptul că nevoia de lichide în timpul perioadei reci nu se schimbă faţă de nevoile din perioadă de vară. În perioadă rece corpul pierde la fel de multe lichide, prin transpiraţie, respiraţie şi urină. În plus, efortul fizic creşte arderile şi consumul de apa, fie că este iarnă, fie că este vară. O bună hidratare previne efectele neplăcute ale pielii uscate şi susţine o bună sistemului intestinal şi renal. Senzaţia de somnolenţă, oboseală şi gură uscată sunt semne ale deshidratării. Ritmul aportului de lichide trebuie păstrat la fel, fie că este vară, fie că este iarnă. Şi, cel mai important, bea înainte să-ţi fie sete, pentru că senzaţia de sete arată că eşti deja deshidratat.

Ceea ce se schimbă radical sunt lichidele consumate iarnă, comparativ cu cele pe care le preferăm în timpul verii. Renunţă la băuturile reci. Cele mai bune căi de menţinere a unei bune hidratări, iarnă, sunt băuturile calde (dar nu fierbinţi), ceai, supă de legume limpede, lapte sau sucuri de fructe la temperatură camerei. Dar cea mai bună cale de hidratare rămâne apa. Evită sucurile carbogazoase, cele care conţin zahăr şi cele cu îndulcitori artificiali. O soluţie ideală o reprezintă o combinaţie dintre sucurile de fructe şi legume şi apa. Procentul ideal este de 30% suc de fructe natural şi 70% apa plată. Ai şi un gust bun şi un supliment de minerale şi vitamine, fără excese calorice. O soluţie o reprezintă şi compotul de fructe, dar fără zahăr. Merele, gutuile şi perele se pretează foarte bine pentru astfel de preparate. Ai o băutură sănătoasă, caldă şi plăcută la gust.

Deci, din punct de vedere al necesarului de lichide, iarnă e că vară. Pentru sănătatea ta trebuie să te asiguri că-ţi menţii hidratarea corecă toamna şi iarna.

Comments

comments

Lasă un răspuns