Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Homeopatia, o medicină altfel

Homeopatia, o medicină altfel

Chiar dacă până acum nu te-ai tratat cu ajutorul homeopatiei, merită să acorzi o șansă acestei metode terapeutice. Ai putea avea surpriza plăcută să obții rezultate spectaculoase.

Homeopatia este o medicină altfel. De ce? Pentru că tratează bolnavul, nu afecțiunea. În homeopatie, pacientul este privit ca întreg, fiind luate în considerare nu doar simptomele bolii, ci și particularitățile emoționale, preferințele, personalitatea lui.

Practicată de peste 200 de ani, această metodă terapeutică urmărește stimularea capacităților naturale de vindecare ale organismului. Remediile homeopatice, de care probabil ai auzit vorbindu-se, sunt substanțe naturale de origine vegetală, animală sau minerală obținute prin procedee speciale.

În România, homeopatia este recunoscută de Ministerul Sănătății și e practicată de medici cu pregătire postuniversitară de specialitate.

Trei principii de bază

Bazele homeopatiei au fost puse în 1796 de medicul german Samuel Hahnemann, care a constatat că o substanță activă poate să-i cauzeze probleme unei persoane sănătoase și în același timp să trateze un bolnav care prezintă aceleași tulburări. În urma numeroaselor lui cercetări, s-a născut homeopatia cu cele trei principii ale sale:

1. Principiul similitudinii. O substanță ce provoacă o serie de simptome la o persoană sănătoasă vindecă tulburări similare la un bolnav.

2. Principiul dozei infinitezimale. Homeopatia presupune administrarea unor doze foarte mici de substanțe. Experiența a demonstrat că efectul terapeutic se menține în ciuda faptului că substanța activă este foarte diluată.

3. Principiul individualizării. Tratamentul homeopatic este strict individualizat. Când recomandă remediile, medicul ține seama de totalitatea simptomelor și caracteristicilor fizice și psiho-emoționale ale pacientului. De aceea, două persoane care au aceeași afecțiune pot primi tratamente diferite.

O consultație aparte

Pentru medic, stabilirea remediului homeopatic potrivit nu se face la fel de ușor ca prescrierea unui tratament alopatic ­– de exemplu, paracetamol sau un antihistaminic. La primele consultații, care pot dura o oră sau mai mult, vei fi supusă unui adevărat interogatoriu.

Ți se vor pune multe întrebări, unele ce par să nu aibă legătură cu boala de care suferi – de pildă, ce preferințe alimentare ai, ce caracteristici au simptomele bolii (au apărut brusc sau treptat, se accentuează dimineața ori seara, sunt agravate sau diminuate de căldură, frig, umiditate, aer curat, lună plină, de o anumită poziție), dacă dormi bine, ce visezi, cum reacționezi când ai o problemă, ce temperament ai etc.

Eficiența remediilor: mit sau realitate?

Deși modul în care acționează remediile homeopatice nu este pe deplin înțeles, este un neadevăr că homeopatia e lipsită de studii științifice. Despre ea s-au scris articole în peste 150 de publicații, inclusiv în reviste medicale de referință precum The Lancet, The British Medical Journal sau Nature. Rezultatele cercetărilor in vivo au fost edificatoare. De exemplu, efectul antiagregant al unei injecții cu aspirină cu concentrație mare (100 mg per kilogram corp) a fost complet stopat prin injectarea de aspirină puternic diluată (15 CH), care nu conține nici măcar o moleculă de aspirină.

Scepticii sunt tentați să afirme că eficacitatea acestei terapii este consecința efectului placebo: remediile homeopatice funcționează doar pentru că pacientul crede că ele îi fac bine. Totuși, cum se explică rezultatele obținute în tratarea sugarilor și a animalelor?

Ce vindecă

Poți apela la homeopatie pentru tratarea oricărei afecțiuni, fie acută (de la o banală răceală la infecții respiratorii, otite, tulburări digestive), fie cronică (migrene, colon iritabil, bronșită, astm bronșic, artrită etc.). Remediile homeopatice sunt utilizate ca tratament de urgență în traumatisme, insolație, accidente, febră mare etc. De asemenea, homeopatia este de ajutor în diversele tulburări psiho-emoționale: insomnie, agitație, anxietate etc. Chiar dacă homeopatia nu aduce întotdeauna vindecarea, în cele mai multe cazuri atenuează boala.

Un aspect foarte important în homeopatie: eficiența tratamentului depinde adeseori de experiența și seriozitatea profesională a homeopatului. Așadar, alege cu grijă medicul! Documentează-te, întreabă rudele și prietenii, află cât mai multe informații despre medicul la care vrei să apelezi.

Mici granule binefăcătoare

Medicul îți poate prescrie remediile sub formă de granule, soluții sau tablete, care se pun sub limbă ori se administrează diluate în puțină apă (dacă este vorba de soluții). Specialistul va stabili dozele zilnice, precum și durata tratamentului. După administrarea remediilor, este indicat ca o jumătate de oră să nu consumi nimic, în special mentă, cafea, substanțe aromate, tutun.

În primele săptămâni de tratament, ar trebui să observi schimbări în starea ta generală: ești mai energică, dormi bine, simptomele s-au atenuat etc. Uneori, simptomele se agravează pentru o perioadă scurtă sau apar semne de detoxificare a organismului: secreții nazale sau vaginale, diaree, erupții cutanate, transpirații. Nu lua medicamente care să combată aceste simptome, cere sfatul medicului homeopat!

E bine să știi

* Oricine se poate trata cu ajutorul homeopatiei, chiar și sugarii și femeile însărcinate. Remediile homeopatice sunt total lipsite de toxicitate și nu au contraindicații.

* În afecțiunile acute, în 1-2 zile de la debutul tratamentului, ar trebui să observi o ameliorare. Dacă nu se întâmplă asta e semn că remediul nu e cel potrivit. În acest caz, trebuie să întrerupi tratamentul, iar medicul îți va prescrie altul.

Citește și:

Drăgaica învinge cancerul

Cele mai frumoase flori, din grădină în farmacie

Teiul, arborele zeilor și leacul oamenilor

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.27/09.07.2015

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns