Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 6 hormoni care au grijă de tine în sarcină

6 hormoni care au grijă de tine în sarcină

Acești hormoni sunt programați să aibă grijă de tine și de bebelușul din burtică. O minune, nu-i așa? Fiecare dintre ei are o funcție bine determinată și te ajută să parcurgi cu bine toate etapele din sarcină.

hCG. Vestitorul

Dintre cei șase hormoni despre care vom discuta, acesta este cel care-ți dă de știre că ești însărcinată. Lunar, în momentul ovulației, ovocitul ia calea trompelor lui Fallope, pentru a întâlni un spermatozoid. Dacă fecundația are loc, pul astfel format își continuă drumul și se fixează în uter. În acel moment se declanșează producția hCG-ului. Testul de sarcină îi depistează prezența și o traduce prin cele două liniuțe roz.

Progesteron. Motorul

Hormon indispensabil în sarcină, este motorul care animă totul: ajută la implantarea embrionului, susține și îngroasă peretele intern al uterului. În cursul celor 9 luni, dozajul lui este un bun indicator al activității placentare. Dacă ai dificultăți în a rămâne gravidă, doctorul îți poate prescrie un tratament pe bază de progesteron. La fel și în cazul riscului de naștere prematură.

Estriol. Rolul: constructorul

Placenta secretă cantități sporite de estrogeni (în special estriol), până la finalul sarcinii. El favorizează multiplicarea celulelor endometrului (peretele interior al uterului) și creșterea în volum a uterului. În mod normal, uterul are 6 cm lungine și 50 de grame. Sub acțiunea estrogenilor, acesta atinge de 1000 de ori volumul original și cântărește, la termen, peste 1 kilogram.

Lactogenul placentar. Pregătitorul

Sub acțiunea conjugată a estrogenului și progesteronului, sânii tăi își schimbă rapid volumul și aspectul. Începând cu a 5-a săptămână de sarcină, intră în scenă un alt hormon; lactogenul placentar, care stimulează dezvoltarea glandelor mamare.. La sfârșitul lunii a 9-a de sarcină, sânii sunt pregătiți pentru alăptare.

Prolactina. Hrănitorul

Sub efectul prolactinei, produsă de glanda hipofiză, celulele glandulare ale sănilor încep să secrete colostrul – primul lichid pe care-l va suge la sân bebelușul tău.

Oxitocina. Moașa

Înainte să naști, organismul eliberează un alt hormon important: oxitocina. Ce face oxitocina față de ceilați hormoni? Ea acționează asupra colului uterin și a uterului, pentru a favoriza apariția contracțiilor. Administrată pe cale intravenoasă, sub formă sintetică, oxitocina declanșează contracțiile atunci când acestea întârzie.

Sursă: revista MAMI, iulie 2012, Foto: 123RF

 

 

Comments

comments