Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > HPV, un virus ce da fiori

HPV, un virus ce da fiori

Nu te anunță că este prezent în organismul tău și îl poți transmite mai departe fără a ști măcar că ești purtătoarea lui. HPV este un virus înșelător, care în anumite condiții poate deveni extrem de periculos.

Cu ceva ani în urmă, descoperirea unui vaccin revoluționar menit să le apere pe adolescente, viitoare femei active sexual, de o eventuală infectare atrăgea atenția asupra unui subiect care nu părea să-i preocupe prea tare pe români: virusul papiloma uman (HPV), vinovat de apariția cancerului de col uterin. Și, cum țara noastră ocupă locul întâi la nivel european la mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin (cervix), este de la sine înțeles de ce avem nevoie de cât mai multe informații pe această temă!

Ce este

Considerat a fi un virus banal, HPV afectează nu doar femeile, ci și bărbații, prezentându-se în mai bine de o sută de tipuri. Dintre acestea, cele mai numeroase sunt aproape inofensive, în sensul că pot provoca cel mult apariția unor negi pe mâini sau picioare, a papiloamelor virale, extrem de inestetice pe piele, a condiloamelor genitale sau pur și simplu nu creează nici un fel de neplăcere, fiind eliminate din organism de sistemul imunitar.

Când devine periculos

40% din toate tipurile de HPV sunt însă genitale, putând afecta într-un fel sau altul această zonă, în funcție de cât de periculoase sunt. Bunăoară, tipurile 16 și 18 sunt considerate de mare risc, deoarece duc la apariția cancerului de cervix, iar tipurile 6 și 11 sunt de risc scăzut, deoarece duc la apariția negilor genitali sau la modificări benigne ale țesutului de col uterin. Singurul mod în care infecția cu una dintre tulpinile acestui virus poate fi depistată este în urma unui examen Babeș-Papanicolau. Acest test, parte a examenului ginecologic pe care orice femeie ar trebui să îl facă în fiecare an, prezintă un raport complet despre apariția unor celule anormale (precanceroase) în țesutul cervixului.

Infecția cu HPV=cancer de col?

Din fericire, nu orice infecție cu HPV duce la apariția cancerului de col. După cum spuneam, aproape 80% din cei activi sexual pot fi purtătorii acestui virus. Cei mai mulți nu o vor ști niciodată, tocmai pentru că infecția nu va evolua în diverse tipuri de cancer ale zonei genitale. Sistemul lor imunitar va elimina virusul înainte ca acesta să apuce să producă modificări. Totuși, la anumite femei situația nu stă chiar atât de bine și, odată infectate cu o tulpină de mare risc, sunt în pericol să se îmbolnăvească de cancer. Uneori, poate dura ani de zile de la momentul infectării până la apariția celulelor canceroase, însă, în anumite cazuri, acest lucru se întâmplă foarte repede. Tocmai de aceea este atât de importantă testarea anuală Babeș-Papanicolau.

Ce este cancerul cervical

Cervixul (colul) este cea mai îngustă parte a uterului, făcând legătura între acesta și vagin. Dezvoltarea și multiplicarea necontrolată a celulelor țesutului care formează această zonă duce în timp la apariția cancerului. Dacă aceste modificări nu sunt descoperite în stadiul precanceros, când ele pot fi înlăturate cu succes, vindecarea devine tot mai dificilă, cu prognostic rezervat.

Cum te aperi

Tipurile de virus vinovate de apariția cancerului se transmit nu doar prin contact sexual normal sau anal, ci și prin atingerea pielii din zona genitală. Tocmai de aceea este destul de complicat de prevenit infectarea. Folosite corect, prezervativele sunt folositoare, însă nu asigură o protecție totală. Astfel, persoanele care au o viață sexuală tumultuoasă, cu mai mulți parteneri, sunt mult mai expuse riscului de a deveni purtătoare de HPV. Există chiar situații când virusul poate provoca leziuni în zona bucală sau respiratorie, cauzate de frecvența contactelor sexuale orale. Cel mai eficient mod de a te pune la adăpost de un astfel de inamic este vaccinul, eficient împotriva tipurilor periculoase de virus: 6, 11, 16 și 18. Indicațiile absolute ale acestui vaccin sunt fetele și femeile cu vârste cuprinse între 9 și 26 de ani. Bărbații nu sunt nici ei complet feriți de efectul unei infecții cu HPV. În cazul lor, virusul poate duce la apariția unor cancere anale.

HPV în timpul sarcinii

O femeie care suferă de condiloame genitale cauzate de HPV poate avea câteva complicații în timpul sarcinii și nașterii. În plus, ea poate transmite virusul bebelușului, dacă nașterea este vaginală, deși riscurile sunt destul de scăzute. Rareori un bebeluș adus pe lume de o mamă infectată va dezvolta condiloame în gât. Totuși, în cazul în care ele sunt prezente, e nevoie de intervenție chirurgicală cu laser, pentru a preveni obstruarea căilor respiratorii.

Articol preluat din ediția de septembrie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Georgiana Dobrescu

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns