Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Igiena intima – nici prea mult, nici prea putin

Igiena intima – nici prea mult, nici prea putin

Sanatatea vaginului e strans legata de o igiena intima corecta. Nu de alta, dar flora microbiana benefica din zona vestibulara – formata din vulve mari si mici si care ascunde intrarea in vagin – este similara cu flora vaginala. In consecinta, orice modificare a echilibrului florei vulvare afecteaza sanatatea vaginului.

Umed prin definitie

Ecosistemul vaginului si al zonei de la intrare este unul dintre cele mai delicate si importante pentru sanatatea femeii. Vulva – un pliu in permanenta miscare – este un organ pentru care lubrifierea naturala este foarte importanta, fiindca iritatia care apare este cu atat mai grava cu cat zona este mai… uscata.

De aceea, in zona vulvei, secretia de acid lactic are un rol dublu: umezeste si lubrifiaza si creste aciditatea locala, impiedicand astfel inmultirea bacteriilor si a ciupercilor.

Zona sexuala a vulvei trebuie igienizata regulat si obligatoriu cu un sapun cu pH neutru sau cel mult cu unul pentru piele sensibila. O igiena repetata obsesiv nu face decat sa agreseze si sa afecteze echilibrul florei locale si sa produca exact efectul nedorit: iritatii si infectii.

Acces interzis!

Igiena intima trebuie sa cuprinda exclusiv zona sexuala exterioara, a vulvei si nicidecum pe cea vaginala. Prin urmare, e indicat sa se renunte la dusurile vaginale, chiar daca se foloseste doar apa.

Pe langa faptul ca schimba tocmai echilibrul chimic local care are rol de protectie, apa introdusa poate sa aduca germeni patogeni si sa declanseze diferite infectii. Folosirea dusului vaginal ca metoda contraceptiva este pe cat de nerecomandata, pe atat de ineficienta (din momentul expulzarii pana la cel al dusului, spermatozoizii au timp suficient sa strapunga colul uterin si sa declanseze o sarcina). Dar nu numai cu dusurile vaginale trebuie sa fii atenta. Si alte obiceiuri pe care le credeai firesti sau bune pot sa-ti faca rau:

Tamponul

Tamponul absorbant pentru protectie zilnica este adesea cauza micozelor, iritatiilor si infectiilor vaginale din pricina mediului uscat pe care-l mentine. Vulva este, prin definitie, un mediu umed, care are tocmai rolul de a mentine echilibrul florei locale.

Hartia igienica

Acelasi efect il are hartia igienica daca e folosita prea des sau daca organismul este mai sensibil. In aceste cazuri, este de preferat sa folosesti servetele igienice umede.

Chilotul

O alta sursa de iritatii locale, din pricina supraincalzirii pe care o creeaza, este chilotul din fibre sintetice. De aceea, este recomandat sa porti chiloti din bumbac sau matase.

Sapunul

Folosirea sapunurilor antibacteriene este total contraindicata din cauza efectului lor de curatire si mai ales de uscare in profunzime. In general, sapunurile sunt mai putin recomandate, chiar daca sunt mai ieftine. Persoanele cu pielea sensibila trebuie sa foloseasca gelul pentru dus, care este mai putin iritant decat sapunul.

Comments

comments

Lasă un răspuns