
Dulce şi răcoroasă, aromată şi colorată, îngheţata ne îmbie, mai ales în zilele călduroase. E învinuită însă că ne-ar expune la tot felul de neplăceri, de unde întrebarea dacă o mai includem printre delicatesele preferate sau nu.
Nutriţionişti de pretutindeni spun da consumului de înghețată, asigurându-ne că, datorită proprietăţilor ei nutritive (calciu, proteine, fosfor, vitaminele A, B1 şi B2) şi conţinutului ridicat de apă, putem să ne delectăm cu îngheţată şi să ne răsfăţăm fără griji prichindelul pofticios cu mult râvnitul desert. Mai mult chiar, cercetătorii din cadrul unui institut din Londra au demonstrat că îngheţata, datorită conţinutului de triptofan, care participă la sinteza serotoninei (supranumită hormonul fericirii), aduce bună dispoziție. Asta, întrucât triptofan conţin și unele ingrediente folosite la prepararea îngheţatei: laptele şi frişca.
Suspiciuni de tot felul
Atunci, de unde acuzele care i se aduc înghețatei? Ba că e foarte dulce ori prea rece, ba că-i concentrată și, altfel spus, ne pune sănătatea în pericol. Oare chiar aşa să fie?
▶ Pericol pentru gât. Se spune că, fiind foarte rece, îngheţata duce la inflamarea amigdalelor, ajungându-se astfel, mai ales în cazul copiilor, la bine-cunoscutul roşu în gât. Într-adevăr, înghețata îi provoacă dureri în gât chiar şi unui prichindel sănătos, dar numai dacă micuțul mănâncă mai multe într-o zi, una după alta. Dacă se consumă o îngheţată de 50 sau 100 g, nu se ajunge nicidecum la o asemenea suferinţă. Cu o singură excepţie: îngheţata, mai ales atunci când e bocnă, are efecte nedorite numai dacă acuzi dureri în gât ori ai savurat-o imediat ce abia te-ai însănătoşit după ce ai avut amigdalele inflamate.
▶ Îngraşă. Dacă eşti durdulie sau vrei să slăbeşti ori copilul e dolofan, vă puteţi permite să vă răsfăţaţi cu un sortiment de îngheţată cu un conţinut scăzut de grăsime, pe bază de iaurt sau cu adaos de fructe ori sucuri naturale. Trebuie să ţii seama şi de faptul că o îngheţată de 100 g și o jumătate de pahar cu lapte conţin aceeași cantitate de calciu, element căruia i se acordă o deosebită importanţă în curele de slăbire. Inclusă într-o dietă echilibrată, în care înlocuieşte o gustare uşoară, îngheţata nu are cum să te îngraşe. Aşadar, contează în ce cantitate și cât de des o consumi.
▶ Duce la apariţia cariilor. Într-adevăr, s-ar părea că, din cauza diferenţei mari de temperatură dintre cea a îngheţatei şi a suprafeţei dinţilor, pe smalţul acestora pot apărea mici fisuri care să ducă în timp la apariţia cariilor. Ca să nu se întâmple asta, nu mânca înghețata imediat ce ai cumpărat-o sau ai scos-o din congelator, ci aşteaptă până ce se înmoaie puţin.
Când îi dai copilului îngheţată
E firesc ca un bebeluş să nu fie îmbiat cu un asemenea aliment, fie el delicios, după părerea celor mari. Iar asta, nu doar pentru că ar fi prea rece, ci mai ales din pricina compoziţiei: este preparată pe bază de lapte de vacă, pe care medicii nu-l recomandă în primul an de viaţă, uneori nici până la doi ani sau şi mai mult dacă micuțul nu tolerează proteinele din lapte. Abia după ce organismul lui se va fi obişnuit cu ingredientele ce intră în compoziţia îngheţatei i se va putea da să guste din când în când.
Paza bună
◆Pentru a beneficia de proprietăţile nutritive ale îngheţatei, alege una de calitate. La loc de frunte se situează cele cu nume de tradiţie, care se vând şi la noi cu succes. Dar, indiscutabil, cea mai bună îngheţată este făcută în casă cu ingrediente proaspete, alese în funcţie de gusturi şi sensibilităţi. Aşadar, prepară chiar tu cât mai des un asemenea desert răcoritor! E foarte posibil ca nu doar copilul, ci toți cei pe care-i vei răsfăţa cu un asemenea deliciu să fie extrem de încântaţi.
◆Dacă ajungi acasă cu îngheţata deja topită, n-o băga în congelator pentru a se întări din nou, ci consum-o ca pe o cremă.
◆Pentru a preveni eventualele probleme cu gâtul sau cu dantura, ar fi indicat să consumi îngheţata după ce s-a înmuiat un pic, pentru a nu fi prea rece.
◆Oricât de mult v-ar plăcea ţie, copilului ori celor din familie acest desert cremos şi gustos, evitaţi excesele!
◆Când cumperi îngheţată, asigură-te că ambalajul este intact și verifică eticheta pentru a ocoli sortimentele care conţin mulţi aditivi şi coloranţi.
Respectând aceste reguli, te poţi răsfăţa cu îngheţată, bucurându-te de savoarea şi răcoarea pe care le conferă, fără a-ţi fi puse în pericol nici silueta, nici starea de sănătate.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.27/10.07.2014
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: Thinkstock