Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Intepatura de capusa

Intepatura de capusa

 

Sezonul căpuşelor bate la uşă şi fie că deţii sau nu un animal de casă, trebuie să cunoşti simptomele înţepăturii de căpuşă şi tratamentul adecvat. Pe măsură ce vei citi acest articol, vei înţelege de ce astfel de cunoştinţe sunt importante pentru sănătatea ta şi a familiei tale.

Simptomele înţepăturii de căpuşă

Din păcate, cel mai probabil nu vei simţi dacă eşti înţepat de o căpuşă. Spunem acest lucru deoarece ar fi foarte simplu dacă ai putea depist căpuşa înainte ca ea să se desprindă de corpul tău. Există cazuri în care, în momentul înţepăturii, se eliberează o substanţă numită neurotoxină care poate duce la slăbirea muşchilor sau chiar la paralizie. Acest efect este înlăturat în momentul în care căpuşa este eliminată. Simptomele încep să apară atunci când insecta se desprnde şi cade şi poţi observa că pielea te mănâncă şi ai senzaţia de arsură. Printre simptomele înţepăturii de căpuşă, menţionăm; greaţă, febră, senzaţia de amorţeală şi confuzie, palpitaţii, respiraţie sacadată care pot culmina chiar cu paralizie.

Tratamentul muşcăturii de căpuşă

Dacă eşti internaut, este posibil să fi descoperit deja metoda de îndepărtare a căpuşei ce presupune folosirea unui chibrit fierbinte pentru a arde partea din spate a insectei sau metodele ce implică acoperirea ei cu benzină sau lac de unghii. Cu toate acestea, aceste metode nu sunt sigure deoarece gazda se poate răni în încercarea ei de a îndepărta căpuşa sau poate determina insecta să producă şi mai multe secreţii patogene.

Dacă tratamentul la domiciliu este, totuşi, mai la îndemână pentru tine, foloseşte o pensetă.  Mânuşile sunt şi ele de folos deoarece îndepărtezi riscul transmiterii de patogeni de la insectă pe mâinile tale. Cu penseta, încearcă să prinzi căpuşa cât mai aproape de pielea ta şi trage în sus, cu mare atenţie spre acul înfipt în piele. Foloseşte o metodă de curăţare a pielii cum ar fi ştergerea cu tinctură de iod sau cu spirt. În zilele ce urmează, fii foarte atent la zona unde ai fost înţepat: este posibil ca pielea ta să se înroşească şi să apară diverse semne de infecţie sau erupţii. Cremele antibiotice te pot ajuta în acest caz deoarece ajută la prevenirea infecţiilor locale.

Desigur, cel mai recomandat este tratamentul medical, mai ales în cazul în care situaţia ta se agravează şi te simţi din ce în ce mai slăbit. Acest timp variază în funcţie de diverşi factori, cum ar fi timpul în care căpuşa a fost ataşată de pielea ta sau tipul de căpuşă care te-a înţepat.

Există o varietate de tratamente ce pot fi aplicate în aceste situaţii. Dacă o cremă antibiotică şi curăţarea locală nu sunt suficiente, există produse ce conţin difenhidramină care ajută la îndepărtarea senzaţiei de mâncărime şi se pot administra oral sau pot fi cumpărate sub formă de cremă. În cazul în care te-ai îmbolnăvit, medicul îţi poate prescrie antibiotice sau poate cere o analiză mai detaliată a sângelui şi este posibil să fii internat şi ţinut sub observaţie în situaţii mai grave.

Afla si cum sa te feresti de capuse

 

Comments

comments

Lasă un răspuns