Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Invingi raceala cu ghimbir

Invingi raceala cu ghimbir

Cunoscut mai ales pentru că taie greaţa ca niciun alt remediu natural sau alopatic, ghimbirul este un aliat redutabil împotriva răcelii şi gripei.

Rădăcina de ghimbir are calităţi cu duiumul, în mare parte datorită uleiurilor volatile pe care le conţine. O găseşti crudă la supermarket şi-o poţi consuma după preferință: proaspătă e posibil să nu-ţi fie pe plac (deşi nu sunt puţini cei care o adoră), din cauza gustului foarte înţepător. Gătită, îşi păstrează aroma puternică, dar îşi pierde din calităţi. La plafar, te întâmpină alte preparate pe bază de ghimbir, unul dintre cele mai eficiente fiind tinctura. Pulberea poate fi folosită atât la gătit, cât şi ca leac, având efect revitalizant. Pe lângă faptul că reglează tranzitul intestinal, elimină grăsimea în exces, previne indigestiile, balonarea şi răul de mişcare, ghimbirul reduce colesterolul din sânge şi tensiunea arterială, întărește imunitatea şi te încălzeşte pe vreme rece.

Citește și: Decaderea si marirea ghimbirului

Pune virusurile pe fugă

Inflamaţiile şi durerile în gât, tusea, răguşeala, problemele respiratorii sunt alinate cu ajutorul celui mai simplu preparat pe bază de ghimbir: ceaiul. Pui la fiert 300 ml de apă, când dă în clocot adaugi ghimbir (feliat sau ras) şi laşi la foc mic 15 minute, apoi îndulceşti cu miere. Bea trei căni pe zi. La fel de eficient este să amesteci cu miere şi lămâie sucul de ghimbir proaspăt stors ori să iei câte o linguriţă de tinctură de trei ori pe zi. Are efect antifebril şi sudorific, numai bun când temperatura crescută îţi dă frisoane. Masajul cu ulei esenţial de ghimbir (câteva picături adăugate în uleiul de corp obişnuit) are efect decongestiv asupra căilor respiratorii. Poţi face şi inhalaţii cu acest ulei.

Siropul, pansament pentru gât

Pui la fiert 500 g de zahăr brun, adaugi o rădăcină de ghimbir dată pe răzătoarea mică, iar când începe să clocotească, laşi zece minute să fiarbă, apoi dai deoparte. Adaugi sucul de la o lămâie şi gata siropul tămăduitor pentru mucoasa iritată a gâtului!

Nu-l simţi, dar se simte

Dacă nu te-ai împrietenit cu aroma ghimbirului, încearcă să-l consumi în cantităţi mici, alături de alte ingrediente care să-i atenueze gustul. Când eşti răcită, bea la micul dejun un smoothie din portocale, ananas, mango şi câteva feliuţe de ghimbir, trecute toate prin storcător. Iar la cină, supa de pui condimenteaz-o cu acest ingredient.

Citește și: Smoothie de ananas si ghimbir

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.45/13.11.2014

Autor: Andreea Cohuț

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns