Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Lactatele integrale, benefice sănătății

Lactatele integrale, benefice sănătății

După ce ani în şir au fost considerate dăunătoare sănătăţii, grăsimile din lapte şi-au recâştigat locul pe care îl merita. Studii recente au probat, din nou, că produse lactate integrale, cum ar fi untul şi smântâna, sunt benefice pentru sănătate. Mai mult, există indicii care arată că limitarea consumului de produse din lapte integral în ultimele decenii a fost greşită şi este una din cauzele obezităţii de care suferă mulţi oameni.

Limitarea consumului de lapte integral şi înlocuirea lui cu produsele degresate nu a influenţat creşterea numărului de cazuri de obezitate şi diabet de tip II, iar o serie de studii au scos grăsimile saturate de pe lista factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, scrie dailymail.co.uk. Un studiu al experţilor suedezi, a arătat că o dietă normală care conţine produse din lapte integral duce la o scădere a riscului de îmbolnăvire de diabet de tip II şi previne obezitatea.

Cercetarea a fost efectuată pe mai mult de 2.500 de persoane şi a arătat că oamenii care au consumat opt sau mai multe porţii de produse lactate bogate în grăsimi pe zi avea un risc cu 23% mai mic de a se îmbolnăvi de diabet de tip II, comparativ cu persoanele care mâncau o porţie sau deloc sau compativ cu cei care consumau doar produse degresate. Explicaţia stă în faptul că există o legatură strânsă între metabolismul glucidelor şi cel al grăsimilor, iar grăsimile înfluenţează procesul de descompunere a zahărului din organism.

Un alt studiu, de data aceasta efectuat de cercetători canadieni şi publicat în Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, a descoperit că o dietă bogată în alimente precum brânzeturile şi smântâna integrală este asociată unei tensiuni arteriale mici şi unui nivel scăzut al glicemiei, ambii factori legaţi de riscul scăzut de a suferi de obezitate şi diabet de tip II.

Medicii au descoperit că persoanele ale căror analize de sânge au rezultate normale au în sânge un tip de acid gras asociat cu consumul de produse lactate.

Toate aceste studii sunt cele mai recente dintr-o serie de analize care arată că produsele lactate integrale ar trebuie să nu fie excluse din dietă. Una peste alta concluzia a fost certă: grăsimile saturate nu provoacă boli de inimă şi oferă protecţie reală împotriva diabetului şi obezităţii.

Citeste si care sunt principalele surse de lapte vegetal cum il prepari si care sunt calitatile acestora

 

Comments

comments

Lasă un răspuns