Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Laptele de aur

Laptele de aur

Pe bază de turmeric, o plantă aromatică originară din Asia şi folosită intens în bucătăria indiană, laptele de aur este o băutură-minune cu multiple beneficii pentru sănătate. Iar pe cât de spectaculoasă e denumirea, pe atât de simplă e reţeta.

De la turmeric se foloseşte, în scop terapeutic, rădăcina, care conţine uleiuri volatile, peptide, săruri minerale, dar şi un colorant natural galben – curcumina –, ce dă pudrei obţinute din această plantă o nuanţă aurie.

Pe lângă savoarea de care indienii şi alte popoare asiatice nu se pot lipsi (condimentul are un gust iute-amărui), turmericul e faimos pentru proprietăţile sale antiinflamatoare, hepatoprotectoare, antibacteriene, antivirale şi antioxidante. Protejează bila şi ficatul, purifică sângele, previne şi stopează dezvoltarea tumorilor cancerigene, sporeşte mobilitatea articulaţiilor, calmează tusea, îmbunătăţeşte memoria (preîntâmpină boala Alzheimer) şi, nu în ultimul rând, are o acţiune calmantă, relaxantă. Iar în combinaţia de mai jos, acţiunea turmericului e potenţată de restul ingredientelor şi protejează buna funcţionare a sistemului imunitar. Iată cum se face laptele de aur în doi paşi:

1 obţinerea pastei de turmeric

Se folosește pudră de turmeric (o ceşcuţă) simplă sau amestecată cu o jumătate de linguriţă cu piper negru şi un praf de flori de muşeţel fin mărunţite. Piperul negru intensifică acţiunea pudrei de turmeric, iar muşeţelul sporeşte acţiunea binefăcătoare a produsului final.

Într-un ibric, dizolvă o ceaşcă de pudră de turmeric (simplă sau cu adaos) în ¼ cană cu apă plată. Amestecă încet la foc mic, cu o lingură de lemn, timp de câteva minute, până ce mixtura se îngroaşă. Adaugă apoi tot atâta apă, continuând să amesteci până ce obţii o pastă omogenă. După ce pasta s-a răcit complet, pune-o într-un borcan de sticlă, pe care îl poţi păstra în frigider până la trei săptămâni.

2 obţinerea laptelui de aur

Pune o linguriţă cu pastă de turmeric în 250 ml de lapte de migdale (folosește, după preferinţă, lapte de soia, de cocos sau de capră – de ţară sau luat din magazinele raw). Adaugă două linguriţe cu miere naturală. Pune pe foc acest amestec pentru un minut, amestecând încontinuu cu o lingură de lemn şi având grijă să nu dea în fiert.

Consumă laptele de aur zilnic, înainte de culcare, sau ori de câte ori vrei să alungi starea de moleșeală ori vreo durere. Atenţie, muşeţelul intensifică efectul de somnifer – așadar, nu consuma această băutură dacă urmează să te urci la volan!

Precauţii: dacă suferi de boli digestive, ai probleme cu inima sau vrei să rămâi însărcinată, consultă medicul înainte de a începe terapia cu lapte de aur!

Articol preluat din ediția de septembrie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Alina Grozea

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns