Laptele vegetal inlocuieste laptele?

Laptele vegetal inlocuieste laptele?

Din punct de vedere nutritional, laptele vegetal nu este chiar… lapte. Dar are gustul apropiat de al acestuia si, pentru cei care din diverse motive nu pot bea lapte de origine animala, este important sa stie cum stau lucrurile in aceasta privinta.

In principiu, laptele vegetal pastreaza proprietatile nutritive ale produsului din care e obtinut. Nu poate fi considerat un inlocuitor al laptelui decat in masura in care seamana la aspect si poate fi folosit ca liant in mancarurile vegetarienilor sau ale celor care tin post.

… de soiahttp://localhost/femeia/wp-content/uploads/2012/10/23/lapte-art2.png

Este obtinut prin stoarcerea boabelor de soia. Are proteine, dar mai slabe decat cele din laptele natural, si mai putine grasimi. E lipsit de colesterol, ba, mai mult, consumul de lapte din soia scade colesterolul. Pe de alta parte, are si mari defecte: consumat in exces, duce la blocarea asimilarii mineralelor si proteinelor din celelalte alimente, putand crea chiar dezechilibre hormonale. Mai mult, laptele de soia trebuie consumat fiert – altfel, este nedigerabil.

… de migdale

Se obtine prin pasarea samburilor inmuiati in apa, dupa care se strecoara. Lichidul obtinut se amesteca cu putina miere si se obtine un lapte bogat in fi bre, proteine si minerale (magneziu, seleniu). Migdalele au si vitamina E. Mare atentie insa: migdalele contin in cantitate mare grasimi omega 6, cu efect inflamator – de aceea, se recomanda ca laptele de migdale sa fie folosit doar ocazional

… de orez

Are un gust aparte si multe calorii. Este, pana la urma, o sursa importanta de carbohidrati usor asimilabili. Din pacate, aici se opresc calitatile lui. Laptele de orez este cunoscut ca facand parte din alimentele cu calorii goale, adica multa energie si putini (chiar deloc) nutrienti. Laptele de orez este recomandat mai cu seama celor care depun efort fizic.

… de cocos

Este sucul din nuca de cocos. Contine o cantitate mare de grasimi saturate, foarte sanatoase daca sunt obtinute prin presare la rece. Se recomanda a nu fi folosit decat in cantitati mici, intrucat doar astfel grasimile vegetale ajuta functia tiroidei si previn bolile cardiovasculare.

… de susan

Se obtine prin pasarea semintelor de susan (ceea ce se obtine se va amesteca apoi cu apa). Poate fi o bautura propriu-zisa daca e indulcit cu sirop de agave sau miere si aromatizat cu vanilie. Este o sursa reala de calciu si magneziu, dar si de grasimi vegetale. Un pahar la doua zile e foarte bun.

 

Urmăriți-ne și pe:
Cele mai citite
De Corina Matei | 01 septembrie 2017
De Corina Matei | 01 septembrie 2017

Femeile nu aruncau tărâțele de grâu rămase de la moară. Le luau acasă, pentru borș și hrana animalelor. După o perioadă lungă de desconsiderare, tărâțele au revenit la modă. Tărâțele proaspete (aproape de orice fel) conţin belșug de vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP, dar şi mult magneziu, […]

Citeste mai mult
Avatar photoDe Andreea Vasile | 09 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 09 decembrie 2025

„Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga. Și, chiar și în era tehnologiei, viața la țară pare să reintre în trend. Tot mai mulți tineri aleg să lase în urmă agitația orașului, să plantezi legume și să le îngrijești nu mai este doar o muncă, ci o adevărată metodă de relaxare. Clipurile din acest […]

Citeste mai mult
Abonează-te la canalul nostru de Whatsapp