Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Laura Cosoi pledează pentru testarea HPV

Laura Cosoi pledează pentru testarea HPV

Laura Cosoi este una dintre femeile care militează pentru un stil de viață sănătos. Actrița adoptă un regim alimentar echilibrat, face mișcare fizică și merge regulat la medic pentru controale de specialitate. Frica de-a o pierde pe mama ei, care în urmă cu câțiva ani s-a luptat cu o formă de cancer, a determinat-o pe vedetă să susțină controalele regulate la medic. Laura pledează printre altele și pentru testarea HPV, mai ales că a devenit mai simplă în România odată cu lansare unei metode noi de diagnosticare, cu autorecoltare de probe la domiciliu.

HPV este cel mai răspândit agent infecțios transmisibil pe cale sexuală, de origine virală. El se transmite cel mai frecvent prin contact sexual, prin contact direct cu mucoasa afectată, însă unele tipuri se răspândesc și prin expunere dermică (contact cu pielea). Statisticile arată că 8 din 10 femei vor contracta o tulpină HPV, la un moment dat, pe parcursul vieții, iar pericolul de-a ,,lua” una din tulpininile cu risc oncogenic crescut este foarte mare.

,,Am avut mari emoții când mama mea a fost depistată cu o formă de cancer. Când am aflat mi se părea o glumă proastă, nu-mi venea să cred că i se întâmplă una ca asta, că ni se întâmplă nouă… Mama, care tot timpul era sănătoasă să aibă o problemă și mai ales una atât de serioasă! Era în stadiul 2B când a fost diagnosticată, deci aproape de stadiul 3, dar a fost operabil și din fericire acum este foarte bine și asta contează enorm”, povestește Laura Cosoi.

Lecția de viață pe care și-a însușit-o actrița după această experiență este aceea de a nu rata niciun control medical, așa că este extrem de prevăzătoare și își face în fiecare an analizele, investigațiile, controlul medical, eco la sân, Papanicolau etc.

,,Mi se pare important și îmi găsesc timp ca măcar o dată pe an să merg să îmi fac analizele și controalele medicale. Am grijă de mine, încerc să duc un stil de viață sănătos, beau multă apă, încerc să mănânc cât mai multe legume crude și cât mai multe fructe. Evident, nu fac excese, nici într-o parte nici în altă. Mănânc și carne și lactate, ouă, dar nu în fiecare zi. Deci echilibrul e important. Mai este important să faci sport, să ai timp să meditezi, să stai cât mai mult în natură, să ai un loc în care să te regăsești și să știi să îți asculți corpul. Timpul nu înseamnă nimic dacă nu îl folosești în avantajul tău”, a precizat actrița.

Easy HPV Test, o măsură suplimentară de prevenție

De curând Neumann Labs, companie de biotehnologie care se ocupă de peste 20 de ani de diagnosticarea HPV, a lansat în România Easy HPV Test, o metodă unică pentru prevenirea cancerului de col uterin, singurul care poate fi făcut la domiciliu de către orice femeie.

,,Easy HPV Test este o măsură suplimentară de prevenție, care are marele avantaj de a fi discret și confortabil, foarte bine adaptat stilului nostru de viață. Mi se pare o variantă tare utilă, mai ales în cazul persoanelor pudice, dar nu numai. Mi se pare o variantă confortabilă”.

Testul poate să identifice prezenţa virusului papilloma uman cu o precizie de aproape 100%, înainte ca acesta să provoace orice leziuni, prevenind astfel cancerul de col uterin. Easy HPV Test a fost testat în studii clinice care au implicat peste 6000 de femei şi aproape 50 de doctori, iar concluzia a fost că are o precizie mai mare decât testul citologic tradițional.

,,Noi, femeile, vrem să le facem pe toate cât mai bine: familie, copii, carieră, relație, prieteni, dezvoltare personală. De multe ori atenția noastră se concentrează mai mult asupra celor dragi și mai puțin asupra noastră. Este bine să punem pe primul plan sănătatea proprie, fizică și emoțională, pentru a le putea face pe toate celelalte. Controalele medicale periodice ar trebui să reprezinte o prioritate”, e de părere Laura Cosoi.

Sursa foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns