
Am pregatit retete cu lavanda pentru tratamente naturiste. Uleiul de levantica este un excelent antiseptic, infuzia de lavanda are efecte antidepresive si sedative, iar masajul cu extract de lavanda induce somnul si relaxeaza.
Iata care sunt cele mai bune tratamente naturiste cu lavanda si cum trebuie facute si aplicate.
Tinctura de lavanda. Macina intr-o rasnita electrica flori uscate de lavada. Ai nevoie de 3-4 lingurite de pulbere. Pune praful intr-o stica de culoare inchisa, mica si adauga 100 de mililitri de alcool pur. Inchide ermetic si lasa la macerat pentru 14 zile, agitand din cand in cand. Dupa cele doua saptamani filtreaza prin vata preparatul, iar tinctura obtinuta se pastreaza in sticlute mici si inchise la culoare.
La ce folosesti tinctura de lavanda
- Tinctura de lavanda trateaza dischinezia biliara, balonarea, crizele biliare, durerile de cap. Se folosesc 10-20 de picaturi de tinctura in putina apa, in cure de cateva zile sau la nevoie.
- Lavanda mareste secretia de bila si ajuta la evacuarea ei, calmand durerile abdominale si activand digestia.
- Tinctura de lavanda amelioreaza starile de anxietate, stres si depresie, te ajuta sa depasesti insomniile. O lingurita de tintura in jumatate de pahar de apa, de 2-3 ori pe zi, in cure de cateva saptamani rezolva aceste probleme. Efectele se instaleaza rapid.
- Tictura de lavanda este utila in tratarea aritmiei cardiace, ca adjuvant in ischemia cardiaca pe fond de stres.
Lavanda este prin excelenta o planta antistres, motiv pentru care amelioreaza atat cauzele organice (anxietatea, depresia) cat si efectele stresului.
Tictura de lavada este eficienta si pentru combaterea viermilor instestinali, dar impreuna cu alte plante medicinale. Se combina in proportii egale tinctura de lavanda, de pelin si de cimbru (tictura de pelin si de cimbru se pot prepara la fel ca si cea de lavanda). Se ia o lingurita de amestec diluat in putina apa, inaintea oricarei mese, minimum doua saptamani.
Otetul de lavanda. Macina intr-un mojar lavada uscata, atat flori cat si crengute. Pudra rezultata se pune in otet de mere. Proportia este de 10 linguri de pudra la 200 de mililitri de otet. Se lasa la macerat 10 zile la temperatura camerei, dupa care se filtreaza.
Uleiul de lavanda se prepara din ulei de floarea soarelui (500 mililitri) in care se pun 10 linguri de lavanda. Se lasa sa macereze la temperatura camerei cinci zile, dupa care se filtreaza. In uleiul rezultat se adauga alte 5 linguri de pudra si se macereaza din nou, alte cinci zile. In final se filtreaza. Operatiunea se poate repeta pana cand uleiul ajunge sa aiba un miros intens, dar care sa-ti convina, de lavanda.
Si otetul de lavada si uleiul de lavanda sunt excelente pentru masaj terapeutic sau de relaxare. Sunt utile in insomnii, gripe si raceli, stari febrile, dureri musculare si articulare.
Uleiul de lavanda este bun pentru aplicat pe par. Hraneste si tonifica firul de par, previne iritatiile si combate matreata. Uleiul este bun si pentru eczeme uscate, tumefactii si vanatai prin aplicare locala.
In loc de final mai trebuie spus ca florile macinate de lavanda sunt un aliat in reglarea apetitului si un excelent condiment. Poti adauga un de lingurita de pudra de flori de lavanda in prajituri si aluaturi, in blaturi de tort si checuri.
Pudra de flori de lavanda combinata cu cimbru este un excelent condiment pentru carne. Proportia este o parte lavanda, trei cimbru. Combinatia regleaza apetitul si usureaza digestia. Combinat cu pudra de ardei iute este un condiment binevenit pentru carnea de porc si cea grasa, dar si pentru baiturile pentru gratar.
Sursa foto: pixabay.com