Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Magneziu, un mineral esential

Magneziu, un mineral esential

Toate oligoelementele sunt importante în nutriție, deficitul acestora fiind foarte greu tolerat de organism, dar cu toate acestea simptomele deficienței se manifestă greu și după carențe îndelungate.

De aici vine și necesitatea de a acoperi necesarul zilnic constant. Deficitul de minerale se manifestă printr-o simptomatologie subtilă, greu de clasificat. Efectele deficitului de minerale este complex și afectează metabolismul, sistemul osos și starea generală a organismului. Unul dintre cele mai importante minerale pentru organism este magneziul, iar importanța lui pentru starea generală este majoră.

Magneziu este acționează ca factor de creștere, tonic general, este regenerator, echilibrant psihic, antidepresiv și tranchilizant, esențial pentru celula vie și intervine alături de calciu și fosfor în controlul excitabilității musculare, înlesnește metabolismul vitaminei C și al calciului și controlază activitatea inimii și a rinichilor. Magneziul are rolul de a fi unul dintre constituenții principali ai scheletului și dinților, este cofactor pentru mai mult de 300 de enzime.

Necesarul zilnic de magneziu este de aproximativ 300 mg zilnic (la adult), mai mare în timpul sarcinii (400mg/zi). Corpul uman are în medie 25g de Mg. Alimente cu conținut mare în clorofilă sunt bogate în magneziu – salata, ceapa verde, urzici, dar și germenii de grâu ( 400mg/100g) – bogați și în acid fitic ce impiedică absorbția Mg – fasolea uscată (370mg/100mg), alunele (150mg/100mg), soia (310mg/100mg). Unul dintre cele mai bogate alimente în magneziu este cacaua – aproximativ 420 mg/100g. Fructele au magneziu: prunele – 40mg/100g, bananele – 35 mg/100g și unele legume: pătrunjelul – 26 mg, spanacul – 50 mg”, a arătat dr. Ciprian Constantin.

Deficitul de magneziu se manifestă prin crampe musculare, hiper-emotivitate și senzație de lipsă de aer, furnicături (parestezii) și amorțeli ale mâinilor și picioarelor, fragilitatea unghiilor, diferite reacții alergice, carii dentare, insomnii rebele.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comments

comments

Lasă un răspuns