Esti aici

Mai slabeste-ma

Când nici o dietă nu te mai satisface (ba e foarte drastică ori cere multă mişcare, ba slăbeşti prea încet), ajungi, tu sau cele mai multe dintre prie-tenele tale, la soluţia pastilelor de slăbit. Cu toate scandalurile din anii trecuţi, pilulele de slăbit sunt încă la mare preţ, pentru că, spun reclamele, te ajută să slăbeşti fără efort. Din păcate, reclama, cât o fi ea de sufletul comerţului, nu prea ţine seama de adevăr. Iar pastilele de slăbit sunt dăunătoare, oricum le-ai lua şi oricât le-ai citi prospectul.

Cum te slăbeşte pastila

Pentru a înţelege de ce fac rău aceste pilule, trebuie să ştii cum acţionează ele şi cum te fac să slăbeşti. Sunt două feluri de medicamente: unele taie senzaţia de foame (inhibitorii de apetit), iar altele ard grăsimile în plus (inhibitorii de grăsimi). Primele acţionează asupra sistemului nervos central printr-un surplus de serotonină – hormonul fericirii, cum i se spune. Acesta te face să te simţi bine fără să mănânci, ba chiar uiţi de senzaţia de foame. Cel de-al doilea tip de pilule, numite sibutramine, acţionează asupra sistemului digestiv, făcând ca o treime din grăsimile ingerate să fie eliminate înainte de a fi digerate. Din păcate, ambele tipuri de pastile au efecte adverse, uneori mai devastatoare decât însăşi obezitatea.

Originale, dar şi falsificate

Uneori, pastilele de slăbit sunt recomandate chiar de medicii specialişti, dar numai în cazul obezităţii morbide şi sub o foarte atentă supraveghere medicală, componentele acestor medicamente fiind eficiente în doze mici şi extrem de dăunătoare în cantităţi doar un pic mai mari. Iar ca orice produs căutat, pilulele de slăbit sunt falsificate la scară largă, dozajul fiind, în acest caz, dat peste cap. Iar efec-tele adverse, pericol de moarte.

Care sunt efectele adverse

De la insomnie la tahicardie, de la greaţă la boli grave, uneori fără vindecare. Pastilele de slăbit duc la tulburări de metabolism, apoi la probleme de ritm cardiac şi depen-denţă. De pildă, sibutramina, care se găsea într-un celebru medicament de slăbit (reductil), a fost interzisă la nivel mondial din pricina acestor efecte negative. De la tulburările de metabolism şi de ritm cardiac nu mai e decât un pas până la hipertiroidism, tiroidită autoimună, cancer de col uterin, mastoze chistice şi chiar impotenţă. Unul dintre efectele secundare comune ale pastilelor de slăbit este depresia. Iar motivul principal pentru care a fost interzis reductilul e că mai multe persoane au murit la scurt timp după utilizarea acestuia.

Medicamente şi dietă

Nu există pastile de slăbit pe al căror prospect să nu scrie că acţiunea lor este benefică numai însoţită de o dietă echilibrată şi un stil de viaţă sănătos, cu multă mişcare. Atunci, mă întreb la ce-ţi mai trebuie medicamente periculoase? Nu e mai bine să renunţi la grăsimile şi dulciurile în exces decât să iei tot felul de chimicale? Nu e mai sănătos să mergi o jumătate de oră pe jos în loc să fii în pericol de moarte? Şi, înainte de a pune punct: orice ofertă mirobolantă de slăbit peste noapte cu „substanţe naturale“ ţi s-ar face, n-o lua în serios. Consultă un medic nutriţionist chiar şi înainte de a începe o banală dietă!

3 NU de care să ţii seama

NU lua nici măcar suplimente alimentare „minune“ oricât de „bio“, „eco“ sau „naturale“ ar fi, pentru că fiecare dintre noi are un anumit ritm de viaţă, boli sau deficienţe care pot interacţiona fatal cu componentele din pastilele de slăbit sau cu efectele suplimentelor!
NU ocoli medicul specialist, diabetolog sau nutriţionist atunci când ai luat proporţii!
NU cumpăra medicamente sau suplimente online! Conform studiilor, mai mult de jumătate sunt false şi de câteva ori mai periculoase.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns