Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Marile beneficii ale năutului

Marile beneficii ale năutului

Năutul face parte din familia leguminoaselor şi are un gust amestecat de alune şi amidon. Năutul poate fi, în funcţie de soi, negru, maro şi roşu şi este unul din alimentele de bază în bucătăria din Orientul Mijlociu şi India. Năutul este o leguminoasă foarte versatilă care poate fi folosit pentru a găti orice fel de mâncare şi care poate fi încorporată în orice stil alimentar.

Partea cea mai frumoasă din poveste este că pe lângă gust şi aromă, năutul vine cu o sumă de beneficii excepţionale pentru sănătate.

1. Năutul este bogat în fibre, ideal în cursul dietelor. Năutul este bogat în fibre solubile şi insolubile. În timp ce fibrele solubile ajuta la menţinerea controlului secreţiei biliare, fibrele insolubile susţin digestia asigură un tranzit intestinal sănător şi împreună ajută la pierderea în greutate. De asemenea oferă o plăcută senzaţie de saţietate care te ajută să mânânci mai puţin.

2. O excelentă sursă de proteine. Există alimente vegetale care sunt foarte bogate în proteine. Năutul este una dintre aceste vegetale, care este şi o foarte bună sursă d eproteine, de foarte bună calitate. Aceasta faca ca năutul să fie o bună soluţie pentru dietele din timpul postului sau pentru vegetarieni, ori pentru persoanele care au probleme legate de consumul d eproteine de orgine animală.

3. O sursă importantă de minerale. Năutul este o foarte bună sursă de minerale, iar printre acestea se remarcă aportul bun de mangan. Acesta este un mineral foarte important pentru organism fiind esenţial pentru procesele de producere de energie în organism, dar şi pentru procesele de apărare. În plus, este şi un antioxidant excelent. Pentru a profita de aceste beneficii este suficientă o ceaşcă de naut de două ori sau de trei ori pe săptămână. Cel mai bun mod de a-l consuma este să-l fierbi cu puţină sare. Năutul prăjit, deşi este mult mai gustos, pierde din calităţi.

4. Sursă de fier şi un aliment ideal pentru femei. Năutul este o foarte bună sursă de fier şi unul din cele mai bune alimente pentru dieta femeilor. Năutul este excelent pentru femeile care alăptează, dar şi pentru gravide. Năutul este foarte uşor digerabil ceea ce-l face ideal în dieta copiilor.

5. Stabilizează nivelul zahărului din sânge. Fibrele solubile din năut ajută la menţinerea unui nivel optim al zahărului din sânge. Năutul are un indice glicemic mic si produce carbohidraţi cu ardere lentă. Combinaţa de proprietăţi face ca năutul să fie ideal în cursul dietelor.

6. Bun pentru inimă. Aportul regulat de năut ajută la scăderea colesterolului rău din organism. Colesterolul crescut poate provoca accidente vasculare cerebrale şi atacurile de cord, iar năutul are capacitatea de a reduce în mod natural colesterolul rău din organism. Năutul conţine, de asemenea, cantităţi mari de acid folic şi magneziu, care sunt bune pentru ochi şi pentru controlul fluxului sangvin şi tonicitatea vaselor de sânge mici.

7. Năutul este o foarte bună sursă de antioxidanţi. Ideal pentru dieta femeilor, năutul conţine fitochimicale care protejează împotriva cancerului de sân, protejeaza împotriva osteoporozei şi calmează simptomele de la menopauză.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns