Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Menstruația, sarcinile sau menopauza – manifestări hormonale care te predispun la boli neurologice

Menstruația, sarcinile sau menopauza – manifestări hormonale care te predispun la boli neurologice

boli neurologice

Tot mai multe studii medicale indică faptul că femeile sunt mai predispuse la afecțiuni neurologice decât bărbații, din cauza bagajului hormonal și genetic diferit.

Știi prea bine că femeile și bărbații gândesc diferit. Ai bănuit, poate, că acest lucru se datorează unor diferențe care există între creierul femeilor și cel al bărbaților. Ei bine, este adevărat, aceste diferențe există și, din păcate, ele influențează și starea de sănătate. Femeile sunt mai predispuse la anumite boli neurologice, comparativ cu bărbații, care sunt mai protejați de la bun început, datorită bagajului lor genetic și hormonal.

Menstruația, sarcinile sau menopauza sunt vinovate pentru tulburări neurologice

De foarte mulți ani, medicii au observat diferențe importante de structură și fiziologie când au comparat creierul femeilor și al bărbaților. Aceste diferențe se regăsesc și în modul în care reprezentanții celor două sexe sunt mai vulnerabili, sau nu, la anumite boli neurologice și psihice. Totodată, aceeași boală afectează diferit o femeie și un bărbat, se arată într-un studiu publicat în revista de specialitate a Centrului Național de Informare în Biotehnologie din Statele Unite, NCBI.

Conform acestui studiu, de vină pentru predispoziția femeilor spre anumite boli neurologice sunt schimbările hormonale radicale pe care le suferă pe durata întregii lor vieți. Hormonii influențează evoluția bolilor, dar și răspunsul la tratament. În plus, de multe ori, medicamentele recomandate pentru diferite tulburări psihice sau neurologice afectează eficiența contracepției hormonale și pot duce la sarcini nedorite, de aceea multe femei le evită. Printre acestea se numără în special tratamentele pentru epilepsie și cele antidepresive.

Modificările hormonale din timpul menopauzei, sarcinii sau menstruației pot provoca de asemenea tulburări neurologice foarte neplăcute. Multe femei suferă în aceste perioade de migrene, insomnii sau de sindromul picioarelor neliniștite.

Un control GRATUIT la medic, poate să te ajute să depistezi la timp instalarea bolilor neurologice

Ca femeie nu prea ai cum să te ferești de bolile neurologice, pentru că nu poți controla schimbările hormonale din trupul tău, nici funcționarea creierului. Poți însă adopta un stil de viață cât mai sănătos, care implică, pe lângă mișcare și dieta echilibrată, vizite periodice la medic.

Este recomandat să îți faci în fiecare an analize de sânge generale, teste ginecologice, un control al sânilor, dar și unul neurologic, mai ales dacă tu crezi că ești mai predispusă la aceste probleme, din cauza unor tulburări hormonale. Poți face controlul gratuit. De exemplu, la această clinică poți merge cu bilet de trimitere de la medicul de familie și îți faci controlul neurologic fără să plătești.

O consultație de specialitate te va scăpa de griji. Dacă totuși au apărut deja unele probleme, ele pot fi rezolvate destul de simplu, în cazul în care tratamentul începe din timp.

Cele mai comune boli neurologice și simptomele lor

Medicii au observat că femeile sunt mai predispuse la boli neurologice incurabile, precum Parkinson, Alzheimer și scleroză multiplă. Iată câteva simptome care trebuie să te pună pe gânduri dacă le recunoști, pentru că pot indica apariția unei boli neurologice grave.

  • Alzheimer – boala apare din cauza proteinelor care formează depuneri între neuroni și blochează astfel comunicarea dintre ei. Afecțiunea evoluează la început foarte lent și se manifestă prin tulburări de memorie și de mișcare. Un prim semn al bolii poate fi faptul că repeți de mai multe ori aceeași întrebare, fără să îți dai seama. Sau nu mai știi în ce zi a săptămânii te afli, ori îți este foarte greu să găsești cuvintele pentru a te exprima în timpul unei conservații. Din fericire, boala poate fi diagnosticată cu 20 de ani înainte de apariția simptomelor evidente, de aceea este important să mergi la o consultație neurologică, mai ales după vârsta de 35 de ani, chiar dacă te simți bine. Testele includ o evaluare medicală, iar la nevoie investigații imagistice ale creierului (RMN, tomografie) și analize de sânge.
  • Parkinson – această afecțiune neurologică se manifestă prin rigiditate musculară și tremurături imposibil de controlat ale membrelor. Boala apare atunci când neuronii care produc dopamină (hormon care controlează mișcările musculare) sunt distruși în proporție de peste 80%. Și această boală evoluează lent, în aproximativ 15 ani. Printre primele simptome se numără depresia (dopamina e responsabilă și cu starea de bine, fiind numită „hormonul fericirii”), spasmele musculare, durerea și rigiditatea musculară.
  • Scleroză multiplă – boala afectează de trei ori mai multe femei decât bărbați. Este o boală autoimună, care apare atunci când sistemul imunitar atacă și distruge propriile celule nervoase. Afecțiunea se manifestă prin oboseală, spasme musculare, durere, tulburări de vedere, amorțeală a membrelor, dificultăți de vorbire și înghițire, depresie, anxietate, tulburări de tranzit intestinal. Studiile au demonstrat că bărbații sunt mai protejați de această boală, datorită nivelului ridicat de testosteron din organism. Acest hormon limitează acțiunea agresivă a sistemului imunitar, a explicat Shannon Dunn, medic la Institutul de Cercetare Toronto. Femeile care au un nivel crescut de estrogen sunt și mai predispuse la această boală.

Prin urmare, când vine vorba de sănătatea ta, nu neglija nici posibilele tulburări neurologice. Trebuie să mergi la o consultație de specialitate, mai ales dacă suferi de diferite probleme hormonale, dacă ai în familie rude care au fost diagnosticate cu boli neurologice sau dacă recunoști unele semnale de alarmă, care ar putea fi simptome ale unor afecțiuni. Și în cazul afecțiunilor neurologice, este mai simplu să previi decât să tratezi, iar problemele depistate din timp au toate șansele să se rezolve.

 

Sursa foto: Pexels

Comments

comments

Lasă un răspuns